Karnawał w pełni. Wielu z nas chce zaskoczyć swoich gości perfekcyjnie przygotowanym przyjęciem. Dobra muzyka i idealnie dobrane dekoracje to jednak nie wszystko – podstawą jest ciekawe menu. Doskonałym pomysłem jest stworzenie nietuzinkowych przepisów z dodatkiem magicznego składnika – eksperci Ahmad Tea London polecają herbatę. Przedstawiają przepisy na mus herbaciany, owsiane ciasteczka oraz pyszny poncz
Karnawałowe menu
Mus herbaciany
Składniki na 6 porcji:
- 2 ½ łyżki herbaty liściastej Earl Grey Ahmad Tea
- 1 ½ szklanki śmietanki kremówki
- 2 tabliczki drobno posiekanej mlecznej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 białka dużych jaj
- Sól
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Zaparzyć 1 ½ liści herbaty w ¼ szklanki wrzącej wody. Parzyć przed 4 minuty, a następnie odcedzić liście herbaty. Liście wyrzucić, a potrzebny w dalszej części przepisu napar odstawić. W międzyczasie w małym rondelku zagotować śmietankę. Dodać do niej pozostałe liście herbaty, wymieszać i odstawić do zaparzenia na około 40 minut. Po tym czasie odcedzić liście herbaty, przykryć śmietankę i chłodzić w lodówce przez 2 godziny. Następnie miskę odporną na ciepło ustawić na rondlu z gotującą się wodą (dno miski nie powinno dotykać wody). W misce wymieszać kakao, czekoladę, szczyptę soli oraz zaparzoną w wodzie i śmietance herbatę. Gotować cały czas mieszając, aż czekolada i kakao się stopią, a mieszanka osiągnę gładką konsystencję. Wtedy zdjąć miskę z garnka i studzić jej zawartość przez około 10 minut. Z białek jaj ubić pianę mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubitą w ten sposób pianę powoli dodawać do czekoladowej mieszanki, cały czas mieszając, aż stanie się jednolita. Tak przygotowany mus rozłożyć na 6 miseczek, przykryć folią i chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Owsiane ciasteczka:
Składniki:
- 30 g płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 40 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki liści herbacianych Darjeeling Ahmad Tea London
Przygotowanie:
Do pojemnika wsyp płatki oraz liście herbaciane i dokładnie zblenduj. Na czystym stole lub stolnicy umieść wszystkie składniki: pokrojone na małe kawałki masło trzymane wcześniej w temperaturze pokojowej, płatki owsiane, cukier, białko i żółtko jajka oraz zblendowane składniki. Następnie dokładnie zagnieć i włóż je do lodówki zapakowane w foliowy woreczek na 45 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wykrawaj z niego dowolne kształty, np. koła, za pomocą szklanki. Ciasteczka rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz przez ok. 12 min, aż się zarumienią.
Poncz alkoholowy z dodatkiem herbaty
Składniki:
- 1 limonka
- 1 cytryna
- 1 mała pomarańcza
- 700 ml białego wina
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 10 dag suszonej żurawiny
- 2 torebki herbaty Mango Magic Ahmad Tea London
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 5 łyżek likieru pomarańczowego
- kostki lodu
Przygotowanie:
Zaparz dwie saszetki herbaty Mango Magic Ahmad Tea London. Pozostaw do ostygnięcia i wlej do dużej, szklanej miski. Następnie wrzuć do niej pokrojoną na cienkie plasterki i obraną ze skórki cytrynę, limonkę oraz pomarańczę. Wrzuć suszoną żurawinę. Dodaj przyprawy i wlej 700 ml schłodzonego białego wina. Dodaj kostki lodu.
Average Rating