Karnawał to idealna okazja na zorganizowanie przyjęcia dla znajomych, zabawy z przyjaciółmi czy przyjęcia rodzinnego. Obchody trwają aż do Wielkiego Postu, który poprzedzają ostatki. Jeśli organizujesz imprezę karnawałową w domu, warto już teraz o niej pomyśleć. Oprócz tanecznej muzyki, odpowiedniego przystrojenia domu i zaplanowania rozrywek, bardzo ważne jest też smaczne jedzenie. Podpowiadamy, jakie przekąski przyrządzić, aby oczarować zgromadzonych. W naszym menu ponadczasowe koreczki, pikantne tortille z kurczakiem w galarecie oraz pyszna sałatka z szynkową z kurczaka i sosem koktajlowym
Karnawałowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby goście mieli w czym wybierać. Najlepiej sprawdzają się przekąski na zimno – wystarczy postawić je na stole, żeby nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością zdadzą egzamin na całą noc (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone!). Poczęstunek powinien być zorganizowany w formie szwedzkiego stołu. Takie rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ponieważ każdy z zaproszonych wybiera oraz nakłada sobie, co i ile chce. Przy świętowaniu aż do świtu idealnie sprawdzą się przekąski mięsne – są sycące i dodają energii.
– Każdy z nas z pewnością bawił się na niejednym domowym przyjęciu, gdzie serwowane były koreczki. Zamiast klasycznych, warto przygotować koreczki z salami, pokrojonym pumperniklem, ogórkiem konserwowych, czarną oliwką i papryką marynowaną z dodatkiem sera pleśniowego. Wyróżnią się swoją oryginalnością i kolorami. Dobrym pomysłem będą także smakowite, pikantne tortille z kurczakiem w galarecie, żółtym serem, sałatą lodową i oliwkami. Natomiast sałatka z szynkową z kurczaka, zwieńczona przepysznym, aromatycznym sosem koktajlowym i udekorowana kaparami oraz płatkami chilli z pewnością nasyci gości –mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Oto nasze propozycje, którymi z pewnością zachwycisz wszystkich zaproszonych:
KORECZKI Z SALAMI, MARYNOWANYCH WARZYW I SERA PLEŚNIOWEGO
Składniki:
- opakowanie salami w przyprawach ZM Pekpol
- kilka kromek pumpernikla
- papryka marynowana
- oliwki czarne
- ogóreczki konserwowe
- 200 g sera pleśniowego
Przygotowanie:
Każdą kromkę pumpernikla pokroić na cztery małe kwadraty, posmarować serem pleśniowymi dołożyć złożony na cztery plasterek salami – spiąć wykałaczką. Warzywa także pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki.
PIKANTNE TORTILLE Z KURCZAKIEM W GALARECIE, ŻÓŁTYM SEREM, SAŁATĄ LODOWĄ I OLIWKAMI
Składniki:
- 10 plasterków kurczaka w galarecie ZM Pekpol
- 10 plasterków sera żółtego
- opakowanie małych tortilli
- mała sałata lodowa
- 2 pomidory
- 6 oliwek
- marynowana papryka pepperoni
- majonez
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły. Posmarować majonezem. Nałożyć po kolei kurczaka w galarecie, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon. Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki. Przekłuć wykałaczkami.
WYŚMIENITA sałatka z szynkową z kurczaka i sosem koktajlowym
Składniki:
- sałata lodowa
- 6-7 sztuk pomidorków koktajlowych
- melon
- 1 łyżeczka kaparów marynowanych
- 100 g szynkowej z kurczaka ZM Pekpol
- sos koktajlowy
- świeży tymianek
- płatki chilli
Przygotowanie:
Sałatę lodową kroimy w paseczki i przekładamy do koktajlówki. Następnie na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki szynkowej z kurczaka. Całość polewamy sosem koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli . Na koniec dekorujemy świeżym tymiankiem i gotowe!
Sos koktajlowy:
Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku. Do smaku dodać trochę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Wskazówka: zamiast koniaku dobrze sprawdzi się także whisky lub brandy.
Average Rating