Chyba nikt nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Karp w maku i kokosie oraz gruszką i jabłkiem z pęczakiem na domowym winie może być rewelacyjną odmianą na tradycyjne danie z karpia
Karp w maku i kokosie – składniki:
- 2 świeże karpie
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 mąki kukurydzianej
- 2 łyżki maku niebieskiego mielonego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 6-8 łyżek sosu sojowego Kikkoman
- Woda
- Olej rzepakowy
- 100g pęczaku
- 2 gruszki
- 3 jabłka
- 50g rodzynek
- 30g masła
- 4 łyżki miodu
- Rozmaryn
- Wino domowe
- Sos TABASCO® (do smaku)
- Sól
- Korzenne przyprawy (np. gałka muszkatołowa, kolendra, cynamon, kmin rzymski, imbir)
Karp w maku i kokosie – sposób przygotowania:
Ugotuj pęczak. Pokrój w kostkę jabłka i gruszki. Podsmaż z rodzynkami na maśle. Dodaj rozmaryn, korzenne przyprawy i wino domowe. Dopraw sosem TABASCO® i solą. Karpia wyfiletuj, przypraw sosem sojowym Kikkoman. Obie mąki połącz z zimną wodą i zrób płynną panierkę (jak tempurę). Zanurzaj kawałki karpia w panierce, obtaczaj w maku i wiórkach i smaż na oleju.
Smacznego!
Average Rating