Karp wigilijny – przepisy
Czas czytania:2 min

Karp wigilijny – przepisy

0 0

Nie wyobrażamy sobie wigilijnej wieczerzy bez karpia. Przedstawiamy kilka pomysłów, jak tradycyjne wigilijne danie, podać na kilka sposobów

Karp w galarecie

Składniki:

1 karp (około 1 i ½ kg)

1 marchew

1 pietruszka

kawałek selera

1 cebula

1 litr wody

1 łyżka cukru

6 łyżeczek żelatyny

1 łyżka rodzynek

Sposób przygotowania:

Karpia spraw, umyj, opłucz, pokrój w dzwonka, posól i odstaw. Warzywa obierz, opłucz i gotuj w 1 l osolonej wody przez ok. 30 min. Następnie wyjmij warzywa z garnka. Do wywaru, w którym się gotowały włóż pokrojonego karpia oraz głowę ryby. Dodaj 1 łyżeczkę soli i cukier. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 25 min, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia wywaru. Ugotowaną rybę wyjmij, ułóż na półmisku i przybierz warzywami z wywaru. Do ciepłego wywaru dodaj namoczoną w dwóch łyżkach zimnej wody żelatynę i rodzynki, dopraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj (ok. 1 min) i ostudź. Zalej rybę kilkoma łyżkami wywaru i ostudź. Półmisek z rybą odstaw w chłodne miejsce, aby galareta ostygła.

Karp w śmietanie z warzywami

Składniki:

2 cebule

1 marchew

1 pietruszka

½ małego selera

2 pory

8 pieczarek

6 łyżek oleju

1 łyżka masła

250 ml kwaśnej śmietany 18%

2 filety z karpia

2 łyżki mąki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

ziele angielskie, liście laurowe

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę i seler utrzyj na tarce z dużymi oczkami, tak, by skrawki warzyw były jak najdłuższe. Cebulę, pieczarki i por pokrój w plasterki. Skrojone warzywa włóż do rondla, na dno którego wlej kilka kropel oleju słonecznikowego. Warzywa zalać 100 ml przegotowanej, gorącej wody i ugotować na pół miękko. Oczyszczonego karpia pokroić na półdzwnika, posolić popieprzyć, podsmażyć na oleju. Ugotowane warzywa i usmażonego karpia przełóż warstwami do większego garnka i dusić na małym ogniu około 30 minut (nie dopuszczając do zagotowania!). Wyłącz palnik pod garnkiem, a jego zawartość zalej śmietaną rozcieńczoną 100 ml wody. Pozostaw na gorącej kuchence około godziny. Potrawę można podać na ciepło lub na zimno.

Karp po polsku

Składniki:

karp 1600 -2000 g

włoszczyzna 1 pęczek

cebula 2 szt.

olej 3-5 łyżki

rodzynki 50 g

migdały 50 g

piernik 200 g

masło 50 g

brandy 30 ml.

mąka 10 łyżek

czerwone wino 150 ml

miód 3- 5 łyżek

cytryna 1/2 szt.

Imbir mielony 1 łyżka

pieprz czarny mielony

liść laurowy 5 szt.

ziele angielskie 6 szt.

sól morska w młynku

Sposób przyrządzenia

Karpia sprawić, umyć, wyfiletować. Głowę, ości, ogon zalać zimną wodą, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować przez ok. 1 godz.Masło roztopić na patelni, dodać 2-3 łyżki mąki i zrobić delikatną zasmażkę. Dodać czerwone wino, 2 szklanki wywaru z ryby, opłukane rodzynki, migdały, miód i gotować na małym ogniu 15 – 20 min. Następnie dodać do sosu starty piernik, doprawić imbirem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Karpia delikatnie posolić, obtaczać w mące i usmażyć na złoty kolor.

Karp w pomidorach

Składniki:

Ponad 1 kg karpia

czubata łyżka przecieru pomidorowego

6 strąków papryki czerwonej i zielonej

kieliszek oleju arachidowego

duża cebula

2 ząbki czosnku

sól

papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Rybę oczyścić, wypatroszyć, wypłukać i natrzeć czosnkiem roztartym z solą. W rondlu podsmażyć pastę pomidorową na oleju podlewając wodą. Dodać paprykę w proszku, dolać wody i zagotować. Włożyć pokrojoną w dzwonka rybę i oczyszczone z gniazdek całe strąki papryki. Gotować pod pokrywką pół godziny. Podawać z ryżem, polane sosem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jak prać polary i swetry?
Next post Świąteczny przepis: łazanki z grzybami