Kartoflanka – zupa spod strzechy

Kartoflanka – zupa spod strzechy

0 0

Restauracje serwujące chłopskie jadło są hitem ostatnich kilku lat! Coraz chętniej odkrywane tam dania przygotowujemy w domu. Jednym z nich jest zupa kartoflanka

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • średnia pietruszka,
  • średnia marchew,
  • 10 dag słoniny
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrane warzywa i połowę ziemniaków pokrojonych w drobną kosteczkę zalać 1,25 litra zimnej wody, dodać łyżeczkę soli. Gotować do chwili całkowitego rozgotowania się ziemniaków. Na stopionej słoninie przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Pozostałą część ziemniaków pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować do miękkości ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Przed podaniem posypać natką!

Rada: Jednym z pomysłów na urozmaicenie zupy jest dodatnie do wywaru zacierków!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Makijaż dla zmęczonej twarzy
Next post Nie maż się! Makijaż permanentny- trwały.