Restauracje serwujące chłopskie jadło są hitem ostatnich kilku lat! Coraz chętniej odkrywane tam dania przygotowujemy w domu. Jednym z nich jest zupa kartoflanka
Składniki:
- 6 ziemniaków,
- 2 duże cebule,
- średnia pietruszka,
- średnia marchew,
- 10 dag słoniny
- pęczek natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane warzywa i połowę ziemniaków pokrojonych w drobną kosteczkę zalać 1,25 litra zimnej wody, dodać łyżeczkę soli. Gotować do chwili całkowitego rozgotowania się ziemniaków. Na stopionej słoninie przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Pozostałą część ziemniaków pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować do miękkości ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Przed podaniem posypać natką!
Rada: Jednym z pomysłów na urozmaicenie zupy jest dodatnie do wywaru zacierków!
Average Rating