Kisiel herbaciany
Czas czytania:1 min

Kisiel herbaciany

0 0

Cukier, barwniki oraz inne niezdrowe dodatki do żywności są obecne w wielu produktach, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Z tego powodu bardzo często unikamy artykułów spożywczych, w szczególności słodyczy, których składy są dla nas niejasne. Przychodzi jednak taki moment, że mimo zdrowego stylu życia, bierze nas ochota na coś słodkiego. Jak sobie wtedy poradzić? Czy popularne desery z torebek, takie j

Kiedy mamy ochotę na deser, to bez obaw możemy skusić się na taki, który przygotujemy samodzielnie. Będziemy mieć wtedy pewność, że nie znajdują się w nim żadne „dziwne” i obce nam składniki. Czy jednak każdy deser możemy „odtworzyć” w domowych warunkach? Oczywiście, że tak. Co więcej, z pewnością słodkość domowej roboty będzie nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Proponujemy na przykład przepisy na kisiel herbaciany o różnych smakach, przygotowane przez ekspertów marki Akbar.

Kisiel korzenny

Ta propozycja będzie idealna dla wszystkich, którzy zimą miewają ochotę nie tylko na coś słodkiego, ale jednocześnie rozgrzewającego. Kisiel z dodatkiem przypraw korzennych doskonale sprawdzi się w chłodny wieczór.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Kawałek korzenia imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Gwiazdka anyżu
  • Odrobina stewii
  • Litr wody
  • 35 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Odlej ½ szklanki wody. Resztę zagotuj razem z herbatą, cynamonem i anyżem. Imbir zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do mieszanki. Mąkę rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do reszty składników. Zagotuj cały czas mieszając. Dosłodź stewią do smaku. Odstaw do wystygnięcia.

Kisiel owocowy

Jeśli lubicie kisiel z owocami, to możecie go przygotować z dodatkiem tych suszonych, świeżych lub z puszki.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Mieszanka mrożonych owoców
  • Litr wody
  • 35 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Odlej ½ szklankę wody, a resztę zagotuj. Dodaj herbatę i mrożone owoce. W zimnej wodzie rozrób mąkę i dodaj do pozostałych składników. Gotuj jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem przyozdób pozostałymi owocami.

Kisiel o smaku żurawinowym

Dzięki dodatkom syropów lub soków możecie przygotować kisiel o dowolnym smaku. Pamiętajcie jednak, aby już nie dodawać cukru, lub dodać go o wiele mniej.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Syrop o smaku czerwonej żurawinowym
  • Litr wody
  • 35 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Odlej ½ szklanki wody, a pozostałą zagotuj. Dodaj herbatę i kilka łyżek syropu. Mąkę rozrób w zimnej wodzie i stopniowo dodawaj do gotującego się naparu. Cały czas mieszając, gotuj jeszcze przez kilka minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

ak na przykład kisiel, możemy przygotować samodzielnie?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Must have 2019 – najmodniejsze szpilki sezonu!
Next post Co ważnego zawiera olej z czarnuszki?