Knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami

Knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami

0 0

Za oknami nadal nie widać wiosny, dlatego w ramach poprawy humoru wynikającego z tęsknoty za słońcem proponujemy owocowe danie o słonecznym smaku – knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami

Składniki knedle:

  • 6 dużych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • sól
  • 1 jajko
  • 5 śliwek węgierek
  • cukier
  • olej

Składniki sosu:

  •  6 żółtek
  • 80 g cukru
  • 75 ml Cognac
  • 50 g bakalii

Przygotowanie knedli:

Ugotować 6 dużych ziemniaków, jak wystygną przecisnąć je przez praskę. Uformować delikatnie kulkę i wykroić ¼ ziemniaków. Dosypać większą część mąki ziemniaczanej i dopełnić pszenną. Dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Uformować wałek i wykroić wałeczki. Na rozpłaszczone ciasto nałożyć połówkę śliwki. Zakleić i wrzucić na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotować ok. 5 min.

Przygotowanie sosu:

Żółtka i cukier utrzeć na masę. Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć na garnek wypełniony do 1/3 objętości gotującą się wodą i dalej ubijać masę na parze – aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodać ostrożnie cognac. Następnie sos schłodzić do temperatury pokojowej. Gotowym sosem polać ugotowane knedle i posypać bakaliami – smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Makaron z łososiem
Next post Smokey eyes czyli przydymione oko