Za oknami nadal nie widać wiosny, dlatego w ramach poprawy humoru wynikającego z tęsknoty za słońcem proponujemy owocowe danie o słonecznym smaku – knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami
Składniki knedle:
- 6 dużych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- sól
- 1 jajko
- 5 śliwek węgierek
- cukier
- olej
Składniki sosu:
- 6 żółtek
- 80 g cukru
- 75 ml Cognac
- 50 g bakalii
Przygotowanie knedli:
Ugotować 6 dużych ziemniaków, jak wystygną przecisnąć je przez praskę. Uformować delikatnie kulkę i wykroić ¼ ziemniaków. Dosypać większą część mąki ziemniaczanej i dopełnić pszenną. Dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Uformować wałek i wykroić wałeczki. Na rozpłaszczone ciasto nałożyć połówkę śliwki. Zakleić i wrzucić na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotować ok. 5 min.
Przygotowanie sosu:
Żółtka i cukier utrzeć na masę. Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć na garnek wypełniony do 1/3 objętości gotującą się wodą i dalej ubijać masę na parze – aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodać ostrożnie cognac. Następnie sos schłodzić do temperatury pokojowej. Gotowym sosem polać ugotowane knedle i posypać bakaliami – smacznego!
Average Rating