Tegoroczny karnawał należy do najdłuższych w ostatnich latach i potrwa aż do 28 lutego! Ten czas trzeba i warto wypełnić… np. koktajlowymi klasykami. Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca proste, klasyczne kompozycje na karnawał oraz przypomina: pij odpowiedzialnie!
Koktajle na karnawał – Krwawa Mary
Słynny pikantny koktajl na bazie soku pomidorowego, który zaskarbił sobie miejsce w menu brunchowym i nie tylko!
Składniki:
- 50 ml Ketel One Vodka
- 90 ml soku pomidorowego
- 20 ml wytrawnego sherry
- 8 kropli tabasco
- 4 krople sosu Worcestershire
- 2 szczypty soli
- Odrobina zmielonego czarnego pieprzu
- Garnish: sól, pieprz, gałązka selera naciowego
Wszystkie składniki koktajlu wraz z kostkami lodu umieść w shakerze lub w słoiku z nakrętką. Zamiast wstrząsać, mieszaj Krwawą Mary przez kołysanie naczyniem. Krawędź wysokiej szklanki zanurz w mieszance soli i grubo zmielonego pieprzu. Wypełnij szklankę kostkami lodu, przelej koktajl przez sitko i ozdób gałązką selera naciowego.
Wskazówka: Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak koktajlu, przed jego przygotowaniem umieść w shakerze kilka plasterków żółtej papryki i rozgnieć je.
Koktajle na karnawał – Negroni
Charakterystyczne, gorzko-słodkie Negroni przeżywa obecnie swój renesans, zarówno w lokalach, jak i w domach, gdzie podawane jest często jako aperitif, najlepiej przed kolacją.
Składniki:
- 25 ml Tanqueray London Dry Gin
- 25 ml słodkiego wermutu
- 25 ml Campari
- Garnish: skórka z pomarańczy (zest)
Wypełnij szklankę kostkami lodu, wlej wszystkie składniki koktajlu i prawie gotowe! Na koniec przy pomocy obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z pomarańczy, skręć ją bezpośrednio nad szklanką i ozdób koktajl. Pamiętaj, że zest używamy nie tylko ze względów estetycznych – skręcenie skórki powoduje także uwolnienie olejków aromatycznych.
Koktajle na karnawał – Espresso Martini
O tym, że kawa lubi procenty nie trzeba nikogo przekonywać. Daje kopa energetycznego, a odrobina cukru stwarza dodatkową przyjemność dla kubków smakowych.
Składniki:
- 50 ml Ketel One Vodka
- 45 ml kawy espresso
- 15 ml syrop cukrowy
- Garnish: 2-3 ziarnka kawy
Wszystkie składniki koktajlu zmieszaj razem z kostkami lodu w shakerze. Przelej przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Ozdób ziarenkami kawy dla kontrastu z jasną pianką na powierzchni koktajlu.
Wskazówki: Przed przygotowaniem koktajlu umieść filiżankę z espresso na kilka minut w lodówce dla zwiększenia efektu pianki. Syrop cukrowy możesz kupić albo przygotować samodzielnie, rozpuszczając biały cukier we wrzątku w proporcji 1:1 (np. szklanka do szklanki).
Average Rating