Kolorowe przepisy na herbatę z dodatkiem jadalnych kwiatów
Czas czytania:1 min

Kolorowe przepisy na herbatę z dodatkiem jadalnych kwiatów

0 0

Wiosna to czas, kiedy na rynku pojawiają się pierwsze warzywa i owoce z polskich upraw. Warto wtedy zaopatrywać się właśnie w te świeże i zrezygnować z ich mrożonych odpowiedników. Jest to również rozpoczynający się sezon na… kwiaty jadalne. Potrawy oraz napoje z ich dodatkiem będą nie tylko smaczne, ale również niezwykle efektowne. Warto więc dodać je do… zwykłej herbaty

Herbata z jadalnymi kwiatami to jeszcze rzadko spotykany napój. Dlatego tak bardzo oryginalny, a do tego banalny w wykonaniu. Przed jego podaniem, musimy być jednak pewni pochodzenia kwiatów. Najlepiej zaopatrzyć się w nie w sklepie, gdzie sprzedawane są te z przeznaczeniem do spożycia. Te z kwiaciarni czy przydrożne mogą być spryskane nawozami oraz zanieczyszczone spalinami. Natomiast kwiaty z naszego ogródka lub doniczki będą nadawały się idealnie.

Herbata ze stokrotkami

Właśnie w marcu rozpoczyna się okres ich kwitnięcia. Stokrotka nie jest wymagająca, dlatego tak często spotykamy ją w parkach i na łąkach. Jest cennym źródłem flawonoidów, olejków eterycznych i beta- karotenu, dzięki czemu sprawdza się np. przy zapaleniu pęcherza. Ma orzeźwiający, lekko miętowy smak.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Plasterek cytryny
  • Łyżeczka miodu lipowego
  • Kilka kwiatów jadalnej stokrotki

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Kiedy będzie ciepła, ale nie gorąca, dodajemy cytrynę, miód i kwiaty stokrotki.

Herbata z czarnym bzem

Roślina ta bogata jest w wiele witamin, kwasy organiczne i olejki eteryczne. Często wykorzystywana jest w lekach na przeziębienie, gdyż ma działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Herbata z jej dodatkiem będzie niezwykle aromatyczna. Należy jednak pamiętać, że niedojrzałe łodygi i owoce kwiatu bzu mogą być trujące.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Łyżeczka miodu gryczanego
  • Łyżka soku z czarnej porzeczki
  • Jadalne kwiaty czarnego bzu

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy miód, sok z czarnej porzeczki oraz posypujemy kwiatami czarnego bzu.

Herbata z bratkiem

Piękne kolory bratków urozmaicą każdą potrawę i napój. Mają łagodny smak, więc nie zdominują herbaty, ale będą uroczym dodatkiem do niej.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Kandyzowana skórka pomarańczy
  • Jadalne kwiaty bratka

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy i kwiaty bratka.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Wiosna inspiruje! Jeans!
Next post Wiosenne porządki urodowe