Wiosna to czas, kiedy na rynku pojawiają się pierwsze warzywa i owoce z polskich upraw. Warto wtedy zaopatrywać się właśnie w te świeże i zrezygnować z ich mrożonych odpowiedników. Jest to również rozpoczynający się sezon na… kwiaty jadalne. Potrawy oraz napoje z ich dodatkiem będą nie tylko smaczne, ale również niezwykle efektowne. Warto więc dodać je do… zwykłej herbaty
Herbata z jadalnymi kwiatami to jeszcze rzadko spotykany napój. Dlatego tak bardzo oryginalny, a do tego banalny w wykonaniu. Przed jego podaniem, musimy być jednak pewni pochodzenia kwiatów. Najlepiej zaopatrzyć się w nie w sklepie, gdzie sprzedawane są te z przeznaczeniem do spożycia. Te z kwiaciarni czy przydrożne mogą być spryskane nawozami oraz zanieczyszczone spalinami. Natomiast kwiaty z naszego ogródka lub doniczki będą nadawały się idealnie.
Herbata ze stokrotkami
Właśnie w marcu rozpoczyna się okres ich kwitnięcia. Stokrotka nie jest wymagająca, dlatego tak często spotykamy ją w parkach i na łąkach. Jest cennym źródłem flawonoidów, olejków eterycznych i beta- karotenu, dzięki czemu sprawdza się np. przy zapaleniu pęcherza. Ma orzeźwiający, lekko miętowy smak.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Plasterek cytryny
- Łyżeczka miodu lipowego
- Kilka kwiatów jadalnej stokrotki
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Kiedy będzie ciepła, ale nie gorąca, dodajemy cytrynę, miód i kwiaty stokrotki.
Herbata z czarnym bzem
Roślina ta bogata jest w wiele witamin, kwasy organiczne i olejki eteryczne. Często wykorzystywana jest w lekach na przeziębienie, gdyż ma działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Herbata z jej dodatkiem będzie niezwykle aromatyczna. Należy jednak pamiętać, że niedojrzałe łodygi i owoce kwiatu bzu mogą być trujące.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Łyżeczka miodu gryczanego
- Łyżka soku z czarnej porzeczki
- Jadalne kwiaty czarnego bzu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy miód, sok z czarnej porzeczki oraz posypujemy kwiatami czarnego bzu.
Herbata z bratkiem
Piękne kolory bratków urozmaicą każdą potrawę i napój. Mają łagodny smak, więc nie zdominują herbaty, ale będą uroczym dodatkiem do niej.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Kandyzowana skórka pomarańczy
- Jadalne kwiaty bratka
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy i kwiaty bratka.
Smacznego!
Average Rating