Grzybowa czy barszcz? My w tym roku stawiamy na grzybową, która idealnie komponuje się z odrobiną twarożku Mój Ulubiony. Delikatna i jednocześnie intensywna w smaku. Pachnąca kremowa zupa grzybowa rozgrzeje przybyłych na kolację gości i będzie pysznym wstępem do rozpoczęcia uczty wigilijnej. Smacznego!
Kremowa zupa grzybowa – składniki
80 g suszonych grzybów, 1cebula
2 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki masła
1 l bulionu
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
200 g twarożku kanapkowo sernikowego Mój Ulubiony
ok. 100 g kremówki 36 %
sól i pieprz do smaku
Kremowa zupa grzybowa – przygotowanie
Grzyby namoczyć w 500 ml gorącej wody, odstawić na pół godziny. Cebulę posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i ziemniaki, chwilę podsmażyć, dodać odcedzone grzyby (wodę zachować), smażyć jeszcze chwilę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, bulion oraz wodę z moczenia grzybów. Gotować na niewielkim ogniu ok 40 minut. Wyjąć ziele i liść laurowy, doprawić zupę solą i pieprzem, zmiksować. Dodać 100 g serka i ponownie zmiksować. 100 g twarożku ucierać trzepaczką dodając stopniowo śmietankę, powinna powstać puszysta masa. Krem grzybowy podawać udekorowany łyżką powstałej twarożkowej śmietanki.
Average Rating