Kruche ciasteczka z makiem

Kruche ciasteczka z makiem

0 0

Chwila przerwy? Przedpołudniowa kawa? A może spotkanie ze znajomymi? Na każdą z tych okazji przyda się małe co nieco. My proponujemy obłędnie czekoladowe ciastka makowe. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Smacznego!

Składniki:

• 160 g mąki
• 40 g kakao
• łyżeczka proszku do pieczenia
• dwa jajka
• 150 g cukru lub erytrytolu
• 100 g ciemnej czekolady
• 120 g masła
• 200 g maku mielonego BackMit
• 200 ml mleka
• dwie łyżki miodu
• dwie łyżki dżemu śliwkowego
• garść ulubionych bakalii KRESTO
• 120 g cukru pudru
• 80 g miękkiego masła

Opcjonalnie: ekstrakt z pomarańczy, łyżka mleka

Wykonanie:

1. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę rozpuść z masłem i zostaw do ostudzenia.

2. Jajko ubij z cukrem i ciągle miksując połącz z czekoladą, dodaj mąkę i wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Po tym czasie formuj z masy kuleczki, spłaszcz je i piecz 12 minut w temperaturze 180 °C.

4. Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj z miodem i bakaliami oraz dżemem.

5. Cukier ubij z masłem. Na przygotowane ciasteczka po okręgu nałóż szprycą masę maślaną, do środka nałóż łyżką masę makową.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Tak eksploatujemy nasze oczy. Poznaj 5 najczęstszych faktów i mitów na temat wzroku
Next post Jaka suplementacja wspiera dietę śródziemnomorską?