Kuchnia wietnamska – z czym to się je?
Czas czytania:3 min

Kuchnia wietnamska – z czym to się je?

0 0

Chcesz zrobić wrażenie na gościach? Ugotuj im coś czego się nie spodziewają. Kuchnia wietnamska kusi bogactwem smaków i prostymi przepisami. Jeśli nie chcesz stracić kilku godzin na gotowaniu, zaproponuj gościom kolację prosto z Wietnamu! Oto kilka przepisów i cennych informacji na temat kuchni z nutą orientu

Kilka słów o historii

Charakterystyczne składniki kuchni wietnamskiej to ryż, makaron i warzywa. Niektóre potrawy są bardzo podobne do dań chińskich. Ze względu na tradycyjne podejście do gotowania, nie spotyka się wielu wpływów kuchni europejskiej. Jedynym wyjątkiem są elementy podpatrzone z kuchni francuskiej. Wietnam przez lata był kolonią francuską, dzięki temu dziś można dostrzec subtelne podobieństwa. Przede wszystkim Wietnamczycy podpatrzyli niektóre dodatki do dań. Przykładem jest trawa cytrynowa, która zaczęła być używana w czasach kolonii francuskiej, a dziś jest jednym z podstawowych składników wielu dań. Popularna zupa pho również zaczęła być przyrządzana w czasach kolonialnych. Natomiast z Chin zaczerpnięte jest jedzenie pałeczkami i niektóre sposoby przyrządzania potraw, np. gotowanie w woku. Innym podobieństwem jest podział kuchni ze względu na regiony. Trzy główne nurty pochodzą z rejonu Sajgonu, Hue i Hanoi. W zależności od miejsca można spróbować dań, które różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Z kultury indyjskiej zapożyczony został buddyzm i wegetarianizm, dlatego do wielu dań nie dodaje się mięsa.

Na przystawkę: sajgonki

Jednak czym by była kulinarna przygoda z Wietnamem, gdyby nie samodzielne gotowanie? Idealne dla początkujących są sajgonki. Proste w przygotowaniu, smaczne, a przede wszystkim zdrowe i sycące danie. Sajgonki są potrawą często serwowaną jako przekąska.

Składniki:

  • papier ryżowy,
  • mięso mielone,
  • kapusta pekińska,
  • makaron sojowy,
  • cebula,
  • grzybki mun,
  • pokrojona w drobne paseczki marchew,
  • jajko,
  • sos sojowy.

Przygotowanie:

Można je robić również w wersji wegetariańskiej. Przygotowanie należy zacząć od namoczenia grzybków we wrzątku i pokrojenia w paseczki, podobnie namacza się makaron. Warzywa trzeba drobno posiekać i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać grzyby, makaron i surowe jajko. W ten sposób powstaje farsz do sajgonek, który należy odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować papier ryżowy, który należy namoczyć w ciepłej wodzie. Na miękki papier nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Pozwalamy sajgonkom wyschnąć i smażymy. Podawać od razu z sosem chili, ponieważ odgrzane nie smakują już tak dobrze.

Zupa pho

Innym smacznym daniem jest zupa pho. Jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni wietnamskiej, poza sajgonkami. Zupa pho pochodzi z Wietnamu, powstała pod wpływem kolonialnej kuchni francuskiej. Jest bardzo sycąca.

Składniki:

  • cebula,
  • wołowina (koniecznie z kością),
  • korzeń imbiru,
  • gwiazdki anyżu,
  • czosnek (3 ząbki),
  • cynamon (1 laska),
  • sos rybny,
  • cytryna,
  • makaron ryżowy i przyprawy.

Przygotowanie:

Przygotowując zupę należy zagotować wywar z mięsa, następnie dodać imbir i cebulę (podsmażone na złoty kolor na suchej patelni), dwie gwiazdki anyżu, czosnek (nieobrany) i laskę cynamonu. Po 2 godzinach należy usunąć tłuszcz, wyjąć mięso i pokroić na małe kawałki (usunąć kość), odcedzić rosół. Następnie wrzucić pokrojone mięso, przygotowany wcześniej makaron ryżowy, pokrojone warzywa i przyprawy. Makaron najlepiej wkładać od razu do miseczki i zalewać wywarem, bezpośrednio przed podaniem. Na koniec szczypta kolendry, chili i soku z cytryny.

Banany w cieście

Wietnamskie desery są zwykle bardzo słodkie. Popularne są owoce w cieście. W ten sposób podawane są między innymi ananasy i banany. Przepis na deser jest prosty. Wystarczy zrobić ciasto na naleśniki używając mąki, wody, oleju, jaj, cukru i odrobiny proszku do pieczenia. Następnie obtoczyć owoce w cieście i smażyć w głębokim oleju. Jeść ciepłe, polane słodkim sosem lub bez niczego. Takie danie z pewnością dodaje energii na cały dzień.

Tradycyjna kuchnia wietnamska znacznie różni się od potraw podawanych w barach szybkiej obsługi. Dania podawane w takich miejscach są przystosowane do polskiego gustu, dlatego aby spróbować potraw, które podawane są w Wietnamie należy wybrać się do restauracji lub ugotować je samodzielnie zgodnie z oryginalnym przepisem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Szkoła demakijażu
Next post Pomysł na obiad: Eskalopki z kurczaka z prażonym ryżem