Kulinarna podróż z makaronem w tle
Czas czytania:6 min

Kulinarna podróż z makaronem w tle

0 0

25 października przypada Światowy Dzień Makaronu, który ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną! Także w Polsce cieszy się uznaniem od Bałtyku aż do Tatr. Czy wszędzie smakuje tak samo? Makaron tak, ale łącząc go z regionalnymi dodatkami możemy stworzyć nieograniczony wachlarz kulinarnych inspiracji. Na przykład nad morzem znakomicie smakować będzie z rybą, w górach z tradycyjnym oscypkiem, a na Lubelszczyźnie z grzybami i dziczyzną. Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiamy przegląd dań z makaronem z regionalnymi dodatkami pochodzącymi z różnych zakątków Polski.

25 października po raz pierwszy ogłoszony został Światowym Dniem Makaronu w 1995 roku, w Rzymie. Aktualnie świętuje go cały świat, bo makaronowe dania pokochali ludzie w każdym zakątku globu. Powodów do świętowania jest co najmniej 1000! Tak dużo inspiracji możemy czerpać z licznych makaronowych kształtów, a nawet smaków. Zakręcone uszka, eleganckie rurki, urocze kokardki, długie spaghetti czy swojskie łazanki… Klasyczne, z pełnego ziarna, z warzywami, a nawet…z czekoladą! Jego rodzaje można wymieniać bez końca. Ta doskonała baza świetnie podkreśla i uzupełnia bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni.

Każdy region Polski ma swoje ulubione smaki, które często kształtowały się przez stulecia, w wyniku styku różnych kultur i kulinarnych przyzwyczajeń. Podróżując po kraju chętnie próbujemy regionalnych specjałów. Nad morzem czy na Mazurach ze smakiem zjadamy rybę, w górach rozkoszujemy się tradycyjnym oscypkiem, a podczas wizyty na Śląsku kosztujemy różnych rodzajów mięs. Nic nie stoi na przeszkodzie, by także w domowej kuchni przygotować nasze ulubione potrawy, łącząc lokalne przysmaki z wysokiej jakości makaronem. Dlatego do radosnego świętowania Światowego Dnia Makaronu na pewno chętnie przyłączą się wszyscy smakosze z całej Polski.

Makaron inspiruje – także mistrzów kuchni

Światowy Dzień Makaronu to świetna okazja do tego, by przypomnieć o wielkiej popularności tego przysmaku. Potrawy z makaronem są znane i lubiane na całym świecie. To bardzo wszechstronny dodatek, który doskonale odnajduje się w najróżniejszych kulinarnych kompozycjach – zupach, daniach głównych, sałatkach, a nawet deserach. Makaron ceniony jest także w wielu kuchniach regionalnych i znakomicie łączy się z lokalnymi dodatkami i przysmakami. – podkreśla Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Z okazji Światowego Dnia Makaronu ekspert kulinarny marki Lubella przygotował dla mieszkańców różnych regionów kraju propozycje makaronowych dań z pysznymi, lokalnymi dodatkami. Zapraszamy wszystkich smakoszy w kulinarną podróż po Polsce.

PRZEPISY NA 6 MAKARONOWYCH DAŃ Z RÓŻNYCH ZAKĄTKÓW POLSKI

PRZYSMAK NADMORSKI: Makaron Lubella Spaghetti z dorszem, liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
  • filet z dorsza 500g
  • czosnek 2 ząbki
  • cytryna 1 sztuka
  • natka pietruszki do podania
  • pomidory krojone Łowicz 800g
  • ocet jabłkowy 20ml
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki
  • masło 30g
  • liście laurowe 8 sztuk
  • sól i pieprz do smaku

DO DZIEŁA!

Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.

W międzyczasie…

Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki.

To już prawie meta!

Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste. Podawaj posypane natką pietruszki.

Brawo! Zaproś bliskich do stołu. Niech też spróbują nadmorskiego przysmaku.

PRZYSMAK LUBELSKI: Makaron Lubella Pióra z dziczyzną, suszonymi grzybami i śliwkami wędzonymi

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie
  • comber jeleni lub sarni 500g
  • suszone borowiki 50g
  • cebula 1 sztuka
  • tymianek 1/2 pęczka
  • wędzone śliwki 100g
  • Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz 1/2 słoiczka
  • czerwone wino 100 ml
  • masło 40g
  • sól i pieprz do smaku

DO DZIEŁA!

Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie…

Grzyby suszone zalej odrobiną wrzącej wody. Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle, dodaj śliwki wędzone i tymianek, a następnie podlej winem i zagotuj przez ok. 2 minuty, by alkohol odparował. Dodaj suszone grzyby razem z płynem i Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz. Comber pokrój na kotleciki ok. 2 cm grubości (każdy z 1 kostką). Dopraw i obsmaż na maśle po ok. 2-3 minuty z każdej strony, tak by były w środku lekko krwiste.

To już prawie meta!

Wymieszaj makaron z sosem grzybowo-śliwkowym i podawaj z kotlecikami udekorowanymi tymiankiem.

Brawo! Zaproś znajomych, niech też spróbują lubelskiego dania z dziczyzną!

PRZYSMAK Z GÓR: Makaron Lubella Uszka z kurkami i oscypkiem

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Uszka 1 opakowanie
  • oscypek 200g
  • kurki oczyszczone 400g
  • cebula mała 2 sztuki
  • koperek 1 pęczek
  • śmietana 30 % 200ml
  • masło 30g
  • sól i pieprz do smaku

DO DZIEŁA!

Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.

W międzyczasie…

Kurki przesmaż na maśle, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Podlej śmietaną i zagotuj. Do sosu dołóż ugotowany makaron. Wymieszaj dobrze. Dodaj sól i pieprz.

To już prawie meta!

Dodaj koperek, nałóż na talerze i posyp oscypkiem pokrojonym w cienkie plasterki.

Brawo! Stworzyłeś pyszne danie z gór. Smacznego!

Uwaga: Jeśli sos z makaronem byłby zbyt suchy , podlej go odrobiną wody z gotowania

PRZYSMAK PODLASKI: Zapiekanka z makaronem Lubella Pełne Ziarno  Gniazda Wstążki z kapustą i serem korycińskim

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki 1/2 opakowania
  • wędzony boczek 150g
  • ser koryciński (lub inny, półtwardy ser) 300g
  • liście kapusty włoskiej 300g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 sztuka
  • mleko 300ml
  • masło 1 łyżka
  • mąka Lubella 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

DO DZIEŁA!

Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie…

Masło przesmaż z mąką i dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż się zagotuje i sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek usmaż na chrupiąco i dodaj cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 1 minutę, dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Całość gotuj pod przykryciem, aż zmięknie i pokrój w cienkie plastry.

To już prawie meta!

Makaron wymieszaj z sosem, kapustą z boczkiem i połową sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i kminkiem. Zapiecz przez ok. 20 minut w 200 st. C.

Brawo! Sprawdź jak pysznie smakuje danie z Podlasia!

PRZYSMAK ŚLĄSKI: Makaron Lubella Pióra z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie
  • łopatka jagnięca, zrolowana 800g
  • marchewka 1 sztuka
  • topinambur 350g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 10 ząbków
  • jarmuż 1 pęczek
  • rozmaryn 5 gałązek
  • sól i pieprz do smaku

DO DZIEŁA!

Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie…

Łopatkę dopraw i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodaj cebulę, marchew czosnek i rozmaryn. Całość przesmaż i podlej szklanką wody. Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-40 minut. Topinambur wyszoruj i przekrój na pół. Przesmaż ok. 5-7 minut, dodaj jarmuż i smaż przez kolejne ok. 3 minuty. Dodaj sos z pieczenia łopatki.

To już prawie meta!

Makaron wymieszaj z sosem i topinamburem, podawaj z plastrami pieczonej jagnięciny.

Brawo! Stworzyłeś prawdziwy przysmak ze Śląska. Smacznego!

PRZYSMAK MAZURSKI: Makaron Lubella Spaghetti z wędzonym węgorzem w sosie koperkowym

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
  • węgorz wędzony (lub pstrąg) 2 sztuki
  • seler naciowy 1 sztuka
  • cebula dymka 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • śmietana 36% 300ml
  • białe wino 1/3 szklanki
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku

DO DZIEŁA!

Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie…

Seler pokrój w malutką kostkę, przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj białe części dymki, podlej białym winem i gotuj ok. 1 minutę – aż alkohol odparuje. Do patelni z selerem dodaj śmietanę. Sos zagotuj i dodaj wędzoną rybę w kawałkach. Bułkę tartą przesmaż na maśle, aż będzie złota i chrupiąca, a następnie osusz na papierze do pieczenia.

To już prawie meta!

Makaron dodaj do sosu i podgrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj sól, pieprz i koperek. Podawaj posypane świeżym koperkiem i prażoną bułką tartą.

Brawo! Oto Twój mazurski przysmak.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 5 kroków bezstresowych przygotowań ślubnych!
Next post Serce z piernika – recenzja