Jej ojczyzną są Włochy. Lasagne to rodzaj makaronu w postaci dużych prostokątnych płatów makaronu. Danie serwuje się w formie zapiekanki, z mięsem, serem i sosem pomidorowym. Zwolenników wersji wegetariańskiej i na słodko również nie brakuje
Lasagne z cukinią i fetą
Ciasto na lasagne:
- 800 g mąki
- 150 ml wody
- 5 jaj
- 1.5 łyżeczki soli
Farsz;
- 250 g sera feta
- 1.5 kg cukinii
- 2 duże cebule
- 400 g płynnej śmietany 18%
- 150 g żółtego sera
- oliwa
- tymianek
- sól
Przygotuj ciasto na makaron i rozwałkuj na 3 płaty o rozmiarze swojego naczynia do zapiekanek.
Układaj kolejno warstwy na posmarowanej oliwą formie: płat lasagne, śmietana, plasterki cukinii, cebulę pokrojoną w piórka, pokruszoną fetę, tymianek, pieprz i pieprz kajeński, płat lasagne, śmietana, plasterki cukinii, cebulę pokrojoną w piórka, pokruszoną fetę, tymianek, pieprz i pieprz kajeński i znów płat lasagne. Na wierzch cebulę oraz tarty żółty ser. Piec w 200st przez około 40 minut
Lasagne z łososiem i szpinakiem
- 9 płatów lasagne
- 1/2 kg filetu z łososia
- paczka (450 g) mrożonego siekanego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- olej
- cytryna
- sos: 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3/4 l mleka
- trochę startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Szpinak podduś na niewielkiej ilości oleju dodając rozgnieciony czosnek, szczyptę (lub dwie) świeżo startej gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Rybę pokrój na niewielkie kawałki, posól, skrop sokiem z cytryny, posyp nieco pieprzem. Z masła, mąki i mleka zrób sos beszamelowy doprawiając go solą i gałką.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż warstwę suchych płatów lasagne, posmaruj cienką warstwą sosu beszamelowego, na to nałóż połowę szpinaku i połowę ryby. Przykryj warstwą płatów lasagni i nałóż kolejną warstwę sosu, szpinaku i ryby. Przykryj ostatnią warstwą lasagne, resztą sosu i posyp tartym serem. Piecz około 40 minut w 180 st.C z tego pierwsze 30 minut pod przykryciem.
Lasagne tradycyjna lazania
- 50 dag mięsa mielonego
- 20 dag sera parmezan
- 1.5 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- olej
- masło
- 30 dag pieczarek
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 20 sztuk płatów lasagne
- 2 sosy pomidorowe przyprawy
Mięso, cebulę, pieczarki i czosnek usmażyć. Dolać 2 łyżki wody oraz rozrobione sosy. Gotować na małym ogniu przez 15 min. Przyrządzić sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę i mleko oraz cały czas mieszać do uzyskania jednolitej konsystecji. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, położyc płaty lasagne dodać sos mięsny, sos beszamelowy, ser żółty itd. Na koniec polać sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiekać 35 min w temp. 185 stopni.
Average Rating