Delektując się świeżymi owocami czy orzeźwiającą cytrusową lemoniadą wielu z nas myśli o tym, aby zatrzymać czas i móc celebrować najcieplejszą porę roku jak najdłużej. Jak to zrobić? Proponujemy zamknąć lato szczelnie w słoiku i otwierać zawsze, kiedy za nim zatęsknimy. Własnoręcznie przyrządzony dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki z pewnością przypomni nam letnie chwile
Przetwory to tradycyjny sposób na zachowanie zdrowotnych właściwości owoców i warzyw. Szczególnie jeśli przygotowujemy je osobiście, wówczas mamy pewność, że do produkcji wykorzystane zostały składniki najwyższej jakości. Zamknięte w słoiczkach witaminy mogą służyć przez cały rok. Jednymi z najbardziej zdrowych a zarazem lubianych letnich owoców są maliny. Badania potwierdzają, że wykazują one działanie przeciwnowotworowe, a także świetnie sprawdzają się w starciu z infekcjami. Ich cechą szczególną jest również wyrazisty smak, będący wynikiem zawartości w owocach aż 100 olejków eterycznych. Aby móc korzystać o każdej porze roku ze wszystkich dobrodziejstw, jakie gwarantują maliny wystarczy stworzyć z nich pyszne konfitury. Gotowy specjał doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa czy składnik wypieków. A ponadto wesprze organizm w walce z przeziębieniem, szczególnie jeśli zostanie wzmocniony o leczniczą miętę i bogatą w witaminę C limonkę.
Dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki
Składniki:
– 800 g malin
– 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
– 1 limonka
– kilka listków mięty
Przygotowanie:
1 krok
Maliny myjemy, osuszamy je na papierowym ręczniku.
2 krok
Wsypujemy maliny do garnuszka, dodajemy cukier po czym gotujemy na niedużym ogniu około 60 minut (dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardziej gęstą konsystencję).
3 krok
Następnie dodajemy sok wyciśnięty z limonki i posiekane listki mięty, całość zagotowujemy.
4 krok
Tuż po zdjęciu z ognia dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, po czym stawiamy słoiczki do góry dnem, aby się zawekowały. Gdy ostygną możemy je odwrócić.
Smacznego!
Average Rating