Wiosna w kuchni nieodłącznie kojarzy się z wielobarwnymi sałatkami. Lekkie i pełne witam stanowią pyszne przekąski, ciesząc oko estetów i miłośników kulinarnych doznań. Smakosze nie tylko znad Wisły pokochają sałatkę z melonem, szpinakiem oraz kiełkami: buraka, rzodkiewki i cebuli, której prawdziwą ozdobą są kuleczki z Kiszki Ziemniaczanej!
Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi
Składniki:
– młody szpinak 1 garść
– rukola 1 garść
– kapusta pakchoi 1 szt.
– pomidorki koktajlowe 8szt.
– melon 150g
– kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka 2 garście
Kuleczki ziemniaczane:
– Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella 300g
– jajko 1szt.
– zioła prowansalskie 1 łyżka
– papryka ostra mielona ¼ łyżeczki
– bułka tarta 2 łyżki
– sezam biały i czarny 2 łyżki
– bułka tarta 4 łyżki
Wykonanie:
Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Sos winegret:
– musztarda francuska 2 łyżki
– oliwa z oliwek 150ml
– ocet winny 2 łyżki
– czosnek 1 ząbek
– płatki chili ¼ łyżeczki
– koperek ½ pęczka
– sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.
Wykonanie sałatki:
Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret.
Smacznego!
Average Rating