W ten wiosenny długi weekend zaplanujmy aktywności, które pozwolą nam poczuć atmosferę rodem z Toskanii. Przygotujmy piknik na świeżym powietrzu z włoskimi przekąskami. Przedstawiamy majówkowy przepis na lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: dla 2 osób
Poziom trudności: łatwe
Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią – składniki:
- Makaron Malma Penne Rigate N 14
- 5 filecików anchois
- Pęczek bazylii
- Pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 25 g orzeszków pinii
- Połowa pomarańczy
- 25 g rodzynek
- Pół cytryny
- Sól, pieprz
Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią – przygotowanie:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Dzięki mące Amber Durum, z której tworzone są pasty Malmy, penne będzie miało idealną twardość oraz sprężystość.
Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy – wysoka jakość pasty od Malmy gwarantuje nam idealne połączenie się wszystkich składników.
Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.
Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii. Smacznego!
Average Rating