Lekkie przekąski z kurczaka
Czas czytania:3 min

Lekkie przekąski z kurczaka

0 0

Ciepłe, letnie dni sprawiają, że mamy ochotę na lekkie potrawy, które chcemy jednocześnie przygotować szybko, nie spędzając dużo czasu w kuchni. Doskonałą propozycją na taki letni lunch będą delikatne, smaczne, a do tego łatwe w przygotowaniu dania z kurczaka

Fileciki z Kurczaka Zagrodowego w chrupiącej panierce kukurydzianej z sosem jogurtowym i szczypiorkiem:

Składniki dla 4 osób:

  • 8 filecików z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 garści płatków kukurydzianych,
  • Olej rzepakowy do smażenia,
  • Sól, pieprz czarny do smaku.
  • 100ml jogurtu naturalnego,
  • Sok z ½ cytryny,
  • Kilka gałązek posiekanego świeżego szczypiorku,
  • Sól, biały pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jogurt połączyć z sokiem z cytryny, posikanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Fileciki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą, pieprzem oraz mąką, a następnie zanurzyć w rozkłóconym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gdy kawałki mięsa będą większe, mięso po obsmażeniu wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Chrupiące fileciki maczać w przygotowanym wcześniej sosie jogurtowym.

Hamburgery z mięsa Kurczaka Zagrodowego z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową i avocado:

Składniki dla 4 osób:

  • 600 g mięsa Kurczaka Zagrodowego,
  • 100 g posiekanego masła,
  • 1 pęczek posiekanej kolendry,
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • Sól, kmin rzymski mielony,
  • Wędzona słodka papryka do smaku,
  • 4 okrągłe bułki,
  • 4 plastry sera pleśniowego.

Salsa pomidorowa:

  • Pokrojony w kostkę miąższ z 4 dojrzałych pomidorów,
  • ½ avocado pokrojonego w kostkę,
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę,
  • Sok z ½ limonki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić, połączyć z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając w trakcie do smaku, a następnie uformować 4 hamburgery. Pomidory połączyć z avocado, sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem doprawić do smaku. Hamburgery upiec na grillu (około 4 minut z każdej strony). Na każdym położyć plasterek sera pleśniowego oraz łyżkę salsy pomidorowej z avocado. Podawać z przekrojoną i opiekaną na grillu bułką oraz pieczonymi w ziołach ziemniakami w mundurkach.

Kurczak z estragonem

Składniki dla 2 osób:

Kurczak:

• 2 filety z piersi Kurczaka Zagrodowego

• 2 łyżki masła klarowanego

• sól i pieprz

Sos estragonowy:

• 1 łyżka octu winnego

• 3 łyżki białego wytrawnego wina

• 1/2 szklanki bulionu (np. drobiowego lub błyskawicznego)

• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

• 3 gałązki estragonu z listkami + 2 łyżki posiekanych listków

Do podania: ziemniaki z wody, lekko rozgniecione lub tłuczone na gładkie puree.

Sposób przygotowania:

Kurczak: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać masło na patelni, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do jak najmniejszego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 12 minut. Wyjąć naczynie z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut lub na czas przygotowania sosu.

Sos estragonowy: Naczynie, w którym piekł się kurczak ustawić na kuchence, wlać ocet i wino, wymieszać i zagotować. Gotować przez minutę, następnie dodać bulion razem z gałązkami estragonu. Gotować dalej przez około 2 minuty aż sos zredukuje się o połowę. Dodać śmietankę i gotować przez kolejne 2 minuty. Odstawić z ognia, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (sprawdzić czy trzeba ją dodać), usunąć gałązki estragonu a włożyć posiekane listki.

Piersi kurczaka pokroić na plasterki, ułożyć na ziemniakach i polać sosem estragonowym.

Ziołowy kurczak nadziewany ricottą i szpinakiem

Składniki dla 4 osób:

  • pierś z Kurczaka Zagrodowego
  • Świeży szpinak – 100 gramów
  • ser riccota – 150 gramów
  • por – biała część – 1 sztuka
  • mieszanka ziół
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • margaryna – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyj, następnie delikatnie odchyl skórę i natnij mięso formując kieszeń – nie odrywaj skóry jednak do końca. Piersi posyp przyprawą Knorr, suszonymi ziołami i skrop oliwą. Pora umyj i pokrój w cienkie krążki, szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej margarynie podduś pora, następnie dodaj szpinak. Do miski przełóż ser, szpinak z porem oraz szczyptę suszonych ziół – wszystko wymieszaj razem i dopraw do smaku. Przygotowany farsz nałóż w uformowane kieszenie. Niewielkie naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i umieść w nim nafaszerowane piersi. Obok mięsa włóż pozostałą margarynę. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 20 – 25 minut. Gotowe piersi podawaj z młodymi, wiosennymi warzywami lub chrupiącą sałatą i lekkim cytrynowym sosem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Owocowe zupy na upały
Next post Makaronowa pizza