Ciepłe, letnie dni sprawiają, że mamy ochotę na lekkie potrawy, które chcemy jednocześnie przygotować szybko, nie spędzając dużo czasu w kuchni. Doskonałą propozycją na taki letni lunch będą delikatne, smaczne, a do tego łatwe w przygotowaniu dania z kurczaka
Fileciki z Kurczaka Zagrodowego w chrupiącej panierce kukurydzianej z sosem jogurtowym i szczypiorkiem:
Składniki dla 4 osób:
- 8 filecików z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 garści płatków kukurydzianych,
- Olej rzepakowy do smażenia,
- Sól, pieprz czarny do smaku.
- 100ml jogurtu naturalnego,
- Sok z ½ cytryny,
- Kilka gałązek posiekanego świeżego szczypiorku,
- Sól, biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Jogurt połączyć z sokiem z cytryny, posikanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Fileciki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą, pieprzem oraz mąką, a następnie zanurzyć w rozkłóconym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gdy kawałki mięsa będą większe, mięso po obsmażeniu wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Chrupiące fileciki maczać w przygotowanym wcześniej sosie jogurtowym.
Hamburgery z mięsa Kurczaka Zagrodowego z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową i avocado:
Składniki dla 4 osób:
- 600 g mięsa Kurczaka Zagrodowego,
- 100 g posiekanego masła,
- 1 pęczek posiekanej kolendry,
- 4 łyżki słodkiego sosu chilli,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- Sól, kmin rzymski mielony,
- Wędzona słodka papryka do smaku,
- 4 okrągłe bułki,
- 4 plastry sera pleśniowego.
Salsa pomidorowa:
- Pokrojony w kostkę miąższ z 4 dojrzałych pomidorów,
- ½ avocado pokrojonego w kostkę,
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę,
- Sok z ½ limonki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić, połączyć z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając w trakcie do smaku, a następnie uformować 4 hamburgery. Pomidory połączyć z avocado, sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem doprawić do smaku. Hamburgery upiec na grillu (około 4 minut z każdej strony). Na każdym położyć plasterek sera pleśniowego oraz łyżkę salsy pomidorowej z avocado. Podawać z przekrojoną i opiekaną na grillu bułką oraz pieczonymi w ziołach ziemniakami w mundurkach.
Kurczak z estragonem
Składniki dla 2 osób:
Kurczak:
• 2 filety z piersi Kurczaka Zagrodowego
• 2 łyżki masła klarowanego
• sól i pieprz
Sos estragonowy:
• 1 łyżka octu winnego
• 3 łyżki białego wytrawnego wina
• 1/2 szklanki bulionu (np. drobiowego lub błyskawicznego)
• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
• 3 gałązki estragonu z listkami + 2 łyżki posiekanych listków
Do podania: ziemniaki z wody, lekko rozgniecione lub tłuczone na gładkie puree.
Sposób przygotowania:
Kurczak: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać masło na patelni, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do jak najmniejszego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 12 minut. Wyjąć naczynie z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut lub na czas przygotowania sosu.
Sos estragonowy: Naczynie, w którym piekł się kurczak ustawić na kuchence, wlać ocet i wino, wymieszać i zagotować. Gotować przez minutę, następnie dodać bulion razem z gałązkami estragonu. Gotować dalej przez około 2 minuty aż sos zredukuje się o połowę. Dodać śmietankę i gotować przez kolejne 2 minuty. Odstawić z ognia, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (sprawdzić czy trzeba ją dodać), usunąć gałązki estragonu a włożyć posiekane listki.
Piersi kurczaka pokroić na plasterki, ułożyć na ziemniakach i polać sosem estragonowym.
Ziołowy kurczak nadziewany ricottą i szpinakiem
Składniki dla 4 osób:
- pierś z Kurczaka Zagrodowego
- Świeży szpinak – 100 gramów
- ser riccota – 150 gramów
- por – biała część – 1 sztuka
- mieszanka ziół
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- margaryna – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyj, następnie delikatnie odchyl skórę i natnij mięso formując kieszeń – nie odrywaj skóry jednak do końca. Piersi posyp przyprawą Knorr, suszonymi ziołami i skrop oliwą. Pora umyj i pokrój w cienkie krążki, szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej margarynie podduś pora, następnie dodaj szpinak. Do miski przełóż ser, szpinak z porem oraz szczyptę suszonych ziół – wszystko wymieszaj razem i dopraw do smaku. Przygotowany farsz nałóż w uformowane kieszenie. Niewielkie naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i umieść w nim nafaszerowane piersi. Obok mięsa włóż pozostałą margarynę. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 20 – 25 minut. Gotowe piersi podawaj z młodymi, wiosennymi warzywami lub chrupiącą sałatą i lekkim cytrynowym sosem.
Average Rating