Sałatka jako główny posiłek? Bez mięsa i ziemniaków? Wielu z nas nie przekonuje taka propozycja. Sałatki często postrzegamy bowiem jako nudne i mało sycące dania. Kojarzymy je głównie z sałatą z dodatkiem kilku innych warzyw, które tworzą suche i niewyraźne połączenia. Jak przekonać się do tej potrawy? Eksperci marki Sandra przygotowali przepisy na sałatki, które są nie tylko pyszne i lekkie, ale również pożywne
Posiłek, który zabieramy do pracy lub szykujemy dziecku na drugie śniadanie powinien być zdrowy i pełnowartościowy. Dlatego do plecaka czy torby warto zapakować produkty bogate w kwasy omega 3 i 6, węglowodany złożone oraz białko. Chcąc przygotować drugie śniadanie, które dostarczy nam siły i odpowiedniej dawki składników odżywczych na niemal cały dzień, można pokierować się z poniższymi przepisami na pyszne sałatki. Dzięki nim nie odczujemy braku dodatków, takich jak mięso czy ziemniaki, a jednocześnie pozostaniemy syci przez kilka godzin.
Sałatka z awokado
Awokado, mimo tego że jest owocem, zawiera mało węglowodanów, a dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9). Jest również źródłem wielu witamin i potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.
Składniki:
- ½ awokado
- 3 łyżki groszku marki Sandra
- 2 rzodkiewki
- Sałata lodowa
- 4 pomidorki koktajlowe
- Czerwona cebula
- Ogórek zielony
- Kiełki fasoli mung marki Sandra
- Czerwona sałata
- Sok z ½ limonki
- Sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy z niego pestkę i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy. Mieszamy w misce, polewamy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.
Sałatka z tuńczykiem
Tuńczyk jest niskokaloryczną, a jednocześnie wysokobiałkową. Jest również bogaty w kwasy tłuszczowe (EPA i DHA), które wspomagają odporność organizmu.
Składniki:
- Tuńczyk w puszce
- Kukurydza w puszce marki Sandra
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Sałata lodowa
- Cebula czerwona
- Czarne oliwki
- Oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy. Tuńczyka odcedzamy i dodajemy do pokrojonych warzyw. Jajko obieramy i kroimy na ćwiartki. Doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.
Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem na lunch dostarczy organizmowi potrzebnego białka, natomiast dodatek owoców nie tylko podkreśli smak mięsa, ale również zaopatrzy organizm w niezbędne węglowodany.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Brzoskwinia pokrojona w kostkę marki Sandra
- Sałata
- Pomidorki koktajlowe
- ½ awokado
- Oliwa z oliwek
- Słodka papryka, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka marynujemy w oliwie, słodkiej papryce, soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki, awokado w kostkę. Wszystko razem łączymy, dodajemy brzoskwinię i kurczaka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Average Rating