Latem nie zawsze mamy ochotę na klasyczne, ciężkie, obiadowe dania. Dlatego warto wzorować się na włoskich mistrzach lekkiej kuchni. Oni doskonale wiedzą, co jeść w upalne dni, aby zaspokoić głód, wypieścić podniebienie wyśmienitym smakiem, a jednocześnie czuć się lekko
Makaron linguine z tuńczykiem i groszkiem to doskonały pomysł na lekkie danie rodem ze słonecznej Italii. Poniżej przedstawiamy przepis dla 4 osób, który z pewnością urozmaici i na stałe wpisze się w wasze codzienne menu.
Potrzebujesz:
350 g makaronu linguine, 160 g Tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare, 1 marchew, 1 seler naciowy, pół cebuli, 200 g świeżego groszku, 1 dojrzałego pomidora, 30 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, natkę pietruszki, sól
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Umyj warzywa. Pokrój pomidora i marchew w kostkę. Cienko pokrój seler naciowy. Cebulę i pietruszkę posiekaj. 3. Podmaż warzywa (oprócz pietruszki i pomidora) na oliwie z oliwek. Dodaj groszek i gotuj przez około 10 minut. Dodaj sól, pomidora, odsączonego tuńczyka I pietruszkę. Po minucie odstaw garnek z ognia. 4. Odcedź ugotowany makaron i przypraw przygotowaną mieszanką warzyw i tuńczyka. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Average Rating