Letni przepis na sałatkę z makaronem

Letni przepis na sałatkę z makaronem

0 0

Latem nie zawsze mamy ochotę na klasyczne, ciężkie, obiadowe dania. Dlatego warto wzorować się na włoskich mistrzach lekkiej kuchni. Oni doskonale wiedzą, co jeść w upalne dni, aby zaspokoić głód, wypieścić podniebienie wyśmienitym smakiem, a jednocześnie czuć się lekko

Makaron linguine z tuńczykiem i groszkiem to doskonały pomysł na lekkie danie rodem ze słonecznej Italii. Poniżej przedstawiamy przepis dla 4 osób, który z pewnością urozmaici i na stałe wpisze się w wasze codzienne menu.

Potrzebujesz:

350 g makaronu linguine, 160 g Tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare, 1 marchew, 1 seler naciowy, pół cebuli, 200 g świeżego groszku, 1 dojrzałego pomidora, 30 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, natkę pietruszki, sól

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Umyj warzywa. Pokrój pomidora i marchew w kostkę. Cienko pokrój seler naciowy. Cebulę i pietruszkę posiekaj. 3. Podmaż warzywa (oprócz pietruszki i pomidora) na oliwie z oliwek. Dodaj groszek i gotuj przez około 10 minut. Dodaj sól, pomidora, odsączonego tuńczyka I pietruszkę. Po minucie odstaw garnek z ognia. 4. Odcedź ugotowany makaron i przypraw przygotowaną mieszanką warzyw i tuńczyka. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Domowy majonez – lepszy niż ze sklepu
Next post Bałagan w szafie – no problem!