Letnie inspiracje na mrożone kawy oraz kawowe drinki
Czas czytania:2 min

Letnie inspiracje na mrożone kawy oraz kawowe drinki

0 0

Po długiej zimie, wszyscy z niecierpliwością czekali na przyjście lata. Jest to idealny czas na spotkania z przyjaciółmi w ogrodach czy na tarasach. Z myślą o takich okazjach, Lavazza przygotowała propozycje orzeźwiających napojów kawowych, które umilą letnie spotkania. Eksperci Lavazza połączyli klasykę z nowoczesnością, tworząc nieoczekiwane doznania smakowe.

Espresso Lemon Twist

Składniki:

  • 15 ml kawy Lavazza
  • 30 ml ginu
  • 20 ml limoncello
  • 1 łyżeczka cukru
  • Odrobina toniku
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Włóż 6-8 kostek lodu do shakera.
  2. Schłodź i usuń wodę, która się utworzyła.
  3. Odmierz gin i limoncello za pomocą jiggera i wlej do shakera.
  4. Dodaj gorącą, uprzednio osłodzoną kawę.
  5. Zamknij shaker i energicznie wstrząsaj przez około 10 sekund.
  6. Zdejmij pokrywkę shakera i przelej zawartość do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
  7. Na koniec dodaj odrobinę toniku.

PalomaCAFé

Składniki:

  • 40 ml wódki
  • 15 ml soku z limonki
  • 90 ml różowego grejpfrutowego napoju gazowanego
  • 20 g syropu z agawy
  • 20 g Coffee Velvet*
  • 0,1 g mielonej kawy espresso
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Dodaj lód do szklanki do mieszania.
  2. Gdy szklanka się schłodzi, odcedź wodę i dodaj wszystkie płyny.
  3. Mieszaj i przecedź do schłodzonego kieliszka Martini.
  4. Na wierzch dodaj Coffee Velvet.
  5. Delikatnie posyp mieloną kawą.

*Przygotowanie Coffee Velvet:

Składniki:

  • 75 ml Espresso Lungo, 2 porcje
  • 15 g syropu z agawy
  • 15 g kwaśnego spieniacza
  • 2 kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Wlej Espresso Lungo do naczynia miksera.
  2. Dodaj syrop z agawy i kwaśny spieniacz.
  3. Dodaj kostki lodu.
  4. Miksuj do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji.

Salento Iced Coffee: Włoski Klasyk

Składniki:

  • Zamrożona kawa w kostkach lodu
  • 250 ml mleka
  • Espresso
  • Syrop z mleka migdałowego

Przygotowanie:

  1. Zamroź niesłodzoną kawę w formach na kostki lodu.
  2. Umieść kostki kawowe w szklance o pojemności 300 ml i wlej 250 ml mleka.
  3. Przygotuj espresso i rozpuść w nim syrop z mleka migdałowego.
  4. Wlej espresso do szklanki z kawowymi kostkami lodu i mlekiem.

Cold Brew: Intensywna, Chłodna Kawa

Składniki:

  • Grubo mielona kawa
  • Woda w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj jedną część kawy z sześcioma częściami wody. Mieszaj i zostaw na 12-16 godzin w lodówce.
  2. Przecedź przez filtr do innego dzbanka. Powtórz kilkukrotnie, jeśli konieczne.
  3. Rozcieńcz jedną część koncentratu z dwiema częściami wody. Podawaj z lodem, dodając mleko i cukier wedle uznania.

Lavazza Iced Coffee Smoothie: Kremowa, Mrożona Przyjemność

Składniki:

  • Mocna kawa lub espresso
  • Pokruszony lód
  • Mleko do wyboru
  • Słodzik (syropy lub miód)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj mocną kawę lub espresso i schłódź w lodówce.
  2. W blenderze zmiksuj pokruszony lód, mleko, słodzik i schłodzone espresso do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Wlej do wysokiej szklanki, na wierzch dodaj bitą śmietanę i syropy smakowe wedle uznania.

Cieszcie się tymi orzeźwiającymi napojami kawowymi i kawowymi drinkami od Lavazza, które umilą lato i pozwolą delektować się kawą w nowy, oryginalny sposób!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sekrety przechowywania produktów w lodówce
Next post Recenzja książki „Doktryna” Aleksandra Majewskiego