Po długiej zimie, wszyscy z niecierpliwością czekali na przyjście lata. Jest to idealny czas na spotkania z przyjaciółmi w ogrodach czy na tarasach. Z myślą o takich okazjach, Lavazza przygotowała propozycje orzeźwiających napojów kawowych, które umilą letnie spotkania. Eksperci Lavazza połączyli klasykę z nowoczesnością, tworząc nieoczekiwane doznania smakowe.
Espresso Lemon Twist
Składniki:
- 15 ml kawy Lavazza
- 30 ml ginu
- 20 ml limoncello
- 1 łyżeczka cukru
- Odrobina toniku
- Kostki lodu
Przygotowanie:
- Włóż 6-8 kostek lodu do shakera.
- Schłodź i usuń wodę, która się utworzyła.
- Odmierz gin i limoncello za pomocą jiggera i wlej do shakera.
- Dodaj gorącą, uprzednio osłodzoną kawę.
- Zamknij shaker i energicznie wstrząsaj przez około 10 sekund.
- Zdejmij pokrywkę shakera i przelej zawartość do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
- Na koniec dodaj odrobinę toniku.
PalomaCAFé
Składniki:
- 40 ml wódki
- 15 ml soku z limonki
- 90 ml różowego grejpfrutowego napoju gazowanego
- 20 g syropu z agawy
- 20 g Coffee Velvet*
- 0,1 g mielonej kawy espresso
- Kostki lodu
Przygotowanie:
- Dodaj lód do szklanki do mieszania.
- Gdy szklanka się schłodzi, odcedź wodę i dodaj wszystkie płyny.
- Mieszaj i przecedź do schłodzonego kieliszka Martini.
- Na wierzch dodaj Coffee Velvet.
- Delikatnie posyp mieloną kawą.
*Przygotowanie Coffee Velvet:
Składniki:
- 75 ml Espresso Lungo, 2 porcje
- 15 g syropu z agawy
- 15 g kwaśnego spieniacza
- 2 kostki lodu
Przygotowanie:
- Wlej Espresso Lungo do naczynia miksera.
- Dodaj syrop z agawy i kwaśny spieniacz.
- Dodaj kostki lodu.
- Miksuj do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji.
Salento Iced Coffee: Włoski Klasyk
Składniki:
- Zamrożona kawa w kostkach lodu
- 250 ml mleka
- Espresso
- Syrop z mleka migdałowego
Przygotowanie:
- Zamroź niesłodzoną kawę w formach na kostki lodu.
- Umieść kostki kawowe w szklance o pojemności 300 ml i wlej 250 ml mleka.
- Przygotuj espresso i rozpuść w nim syrop z mleka migdałowego.
- Wlej espresso do szklanki z kawowymi kostkami lodu i mlekiem.
Cold Brew: Intensywna, Chłodna Kawa
Składniki:
- Grubo mielona kawa
- Woda w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
- Zmieszaj jedną część kawy z sześcioma częściami wody. Mieszaj i zostaw na 12-16 godzin w lodówce.
- Przecedź przez filtr do innego dzbanka. Powtórz kilkukrotnie, jeśli konieczne.
- Rozcieńcz jedną część koncentratu z dwiema częściami wody. Podawaj z lodem, dodając mleko i cukier wedle uznania.
Lavazza Iced Coffee Smoothie: Kremowa, Mrożona Przyjemność
Składniki:
- Mocna kawa lub espresso
- Pokruszony lód
- Mleko do wyboru
- Słodzik (syropy lub miód)
Przygotowanie:
- Przygotuj mocną kawę lub espresso i schłódź w lodówce.
- W blenderze zmiksuj pokruszony lód, mleko, słodzik i schłodzone espresso do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wlej do wysokiej szklanki, na wierzch dodaj bitą śmietanę i syropy smakowe wedle uznania.
Cieszcie się tymi orzeźwiającymi napojami kawowymi i kawowymi drinkami od Lavazza, które umilą lato i pozwolą delektować się kawą w nowy, oryginalny sposób!
Average Rating