Letnie przepisy z grillowaną cukinią
Czas czytania:2 min

Letnie przepisy z grillowaną cukinią

0 0

Wakacje to czas, w którym potrawy z grilla przeżywają swój renesans. Coraz częściej na rozgrzanym ruszcie obok klasycznej karkówki, możemy znaleźć bakłażana, cukinię czy ser halloumi. Do wszystkich dań, zarówno tych klasycznych, jak i z wyszukanym twistem, idealnym dodatkiem będą produkty Krakusa

Klasyczne ogórki kiszone potrafią uzupełnić smak grillowanych potraw, korniszony o smaku czosnku podkreślą ich charakter, a chrzan doda im ostrości. To trzy znakomite sposoby na odnalezienie perfekcyjnego smaku grillowych przysmaków.

Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym

Składniki (4 porcje)

  • 3 ogórki kiszone Krakus
  • chrzan tarty w słoiczku Krakus
  • 12 kwiatów cukinii (większych)
  • 200 g serka twarożkowego naturalnego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
  • 400 g młodych ziemniaczków
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.

Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.

Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.

Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.

Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.

Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.

Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.

Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.

Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.

Siekane burgery wołowe z chrzanem i ogórkiem korniszonem

Składniki (4 porcje)

  • chrzan Krakus – 4 łyżki
  • ogórki korniszony z czosnkiem Krakus – 8 szt.
  • wołowina (np. antrykot) – 440 g
  • bułka – 4 szt.
  • sałata karbowana – 4 liście
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić.

Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować.

Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury.

Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu Krakus oraz plastry ogórków korniszonów z czosnkiem, również od Krakusa.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post NUDE – kolor, który podbił instagram
Next post Jak wybrać plecak dla nastoletniego indywidualisty?