Zielona herbata to nie tylko bazowy składnik doskonałego naparu, ale również świetny produkt, dzięki któremu możemy stworzyć pyszne i orzeźwiające desery o niespotykanym smaku. Jednym z nich są lody orientalne, które w prosty sposób możemy przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu, jeśli będziemy mieli ochotę na coś słodkiego. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali prosty przepis na ten pyszny deser
Zielona herbata to prawdziwe źródło zdrowia – jej dobroczynne właściwości są nieocenione dla naszego organizmu. Zawiera bowiem wiele witamin i składników odżywczych. Ponadto posiada delikatny, unikatowy smak, którego nie można porównać z niczym innym.
Lody na bazie zielonej herbaty
Składniki:
- 350 ml mleka
- 6 torebek zielonej herbaty Green Tea Pure Ahmad Tea London
- 350 ml śmietany kremówki
- 5 żółtek jaj
- 150 g cukru
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy do momentu wrzenia. Garnek z gorącym mlekiem zdejmujemy z ognia i zanurzamy w nim torebki z herbatą Green Tea Pure Ahmad Tea London. Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie, nie usuwając torebek z herbatą, przykrywamy i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy torebki herbaty z mleka, wyciskając z nich jak najwięcej esencji. Do tak przygotowanego mleka dodajemy 240 ml śmietany kremówki i gotujemy mieszankę przez około 5 minut.
W oddzielnej misce mieszamy żółtka, cukier i resztę śmietany kremówki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie stopniowo dodajemy mleko zagotowane z kremówką, cały czas mieszając. Całość przelewamy do rondla, dodajemy miód i podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. Nie doprowadzamy do wrzenia mieszaniny, podgrzewamy aż zgęstnieje. Następnie przecedzamy mieszankę przez sito o drobnych oczkach i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Na koniec przelewamy mieszaninę do pojemnika odpornego na ujemne temperatury. Najpierw schładzamy ją w lodówce, a dopiero potem przenosimy do zamrażalnika. Podczas procesu mrożenia, co pewien czas mieszamy lody drewnianą łyżką, a pojawiające się kryształki usuwamy.
Po kilku godzinach lody są gotowe – pyszne i kremowe!
Average Rating