Makaron w roli głównej
Czas czytania:3 min

Makaron w roli głównej

0 0

W drugiej połowie grudnia przedświąteczna gorączka osiąga szczyt. Często brakuje czasu nawet na przyrządzenie porządnego obiadu. Wtedy najlepiej sięgnąć po makaron, który idealnie nadaje się na błyskawiczny obiad, lekką przekąskę i efektowną kolację. Może wystąpić jako danie główne i praktyczny dodatek do wszystkiego

Prezentujemy sprawdzone przepisy na wyśmienite sosy do makaronu:

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką

Składniki:

  • 350g spaghetti,
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek Carbonell
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 2-3 szczypty chilli
  • sól
  • pieprz
  • parmezan do posypania

Przygotowanie:

Spaghetti wstawiamy do gotowania w osolone wodzie i gotujemy al dente (aby był lekko twardy). W tym czasie czosnek obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę na zimną patelnie i zimną oliwę. Smażymy na małym ogniu, często mieszamy, nie pozwalamy czosnku zbrązowieć, pod koniec dodajemy szczyptę ostrej papryczki. Do usmażonego czosnku dodajemy ugotowane spaghetti, mieszamy wszystko cały czas na małym ogniu i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryczką. Pietruszkę, myjemy i drobno kroimy, dodajemy do makaronu na samym końcu, po odstawieniu go z ognia. Mieszamy wszystko, a gotowe danie podajemy od razu posypane parmezanem.

Spaghetti bolognese

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Bertolli Originale
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 duża marchewka, drobno posiekana
  • 2 ząbki rozgniecione czosnku
  • 8 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 240 ml czerwonego wina
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 kostka rosołowa, wołowa
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub majeranku
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 340 g spaghetti
  • 30 g świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, marchewkę, czosnek i suszone pomidory. Smażyć 5–10 minut, często mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodać wołowinę. Smażyć, mieszając, aż mięso się zrumieni. Dolać wino, wrzucić pomidory z puszki, razem z zalewą, i pokruszoną kostkę rosołową. Mieszając, dodać zioła i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić. Spaghetti wymieszać dokładnie z sosem. Posypać parmezanem i podawać.

Spaghetti carbonara

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek Carbonell
  • 125 g pancetty, pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 150 g parmezanu, świeżo startego
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • sól
  • 500g makaronu spaghetti

Przygotowanie:

Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej pancettę (ok. 8 minut). Oprószyć pieprzem i mieszać od czasu do czasu, aż boczek zacznie wydzielać mocny zapach. Przełożyć podsmażoną pancettę wraz z oliwą z patelni do dużej miski i odstawić, żeby lekko przestygła.

W miseczce wymieszać trzepaczką jajko z żółtkami. Przelać mieszaninę do przestudzonego boczku, dodać połowę parmezanu i odstawić. W międzyczasie zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę i ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, żeby był al dente (8-10 minut). Odcedzić makaron, zachowując około 150 ml wody, w której się gotował.

Gorący makaron natychmiast przełożyć do miski z mieszaniną jajeczno-serową i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać nieco wody z gotowania makaronu, aby powstał kremowy sos. W razie potrzeby wmieszać więcej parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i podawać z resztą parmezanu.

Lasagne z mięsem i ricottą

Składniki:

  • 450 g chudej mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oliwy Extra Vergine Bertolli Originale
  • 1 opakowanie (500g) surowych płatków makaronu lasagne
  • 2 jajka
  • 425 g sera ricotta
  • 450 g sera mozzarella
  • 50 g startego parmezanu
  • 1,5 l sosu pomidorowego (gotowego, ze słoika)

Przygotowanie:

Podsmażyć na oliwie wołowinę, aż będzie brązowa i potworzy grudki. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Naczynie powinno być tak duże, żeby zmieściła się w nim warstwa z 3 lub 4 lekko nakładających się na siebie listków makaronu lasagne. Roztrzepać jajka i wymieszać z serem ricotta, połową mozzarelli i całym parmezanem. Do naczynia wlać tyle sosu pomidorowego, aby pokrył dno. Przykryć sos 3 lub 4 płatami makaronu, w zależności od rozmiarów naczynia. Na makaronie rozprowadzić 1/3 mieszaniny z ricottą, a następnie 1/2 mięsa. Posypać połową pozostałej mozzarelli i polać 250 ml sosu pomidorowego. Na sosie ułożyć drugą warstwę makaronu, rozprowadzić 1/3 mieszaniny z ricottą i polać 250-500 ml sosu pomidorowego. Ułożyć trzecią warstwę makaronu i przykryć resztą mieszaniny z ricottą. Na to wyłożyć resztę mięsa i polać kolejną porcją (250-500 ml) sosu pomidorowego. Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, polać resztą sosu pomidorowego i posypać pozostałą mozzarellą. Dokładnie przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 5-10 minut. Po upieczeniu odstawić na 15 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Romantyczny makijaż na lato
Next post Nadziewana papryka