Makaron z nutką pomarańczową

Makaron z nutką pomarańczową

0 0

Lato już za nami! W kuchni może jeszcze trwać dzięki słonecznym i rozgrzewającym potrawom. Jedną z nich jest makaron w sosie ze skórką pomarańczy i odrobiną ostrej papryczki

Składniki:

  • 2 średnie żółte pomidory;
  • 1 duża pomarańczowa lub żółta papryka;
  • 1 cebula;
  • ok. 2-3 cm ostrej papryczki;
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy;
  • 1 ząbek czosnku;
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • makaron do spaghetti, pióra (lub inny);
  • sól oraz ulubiona przyprawa (curry, rozmaryn, kolendra, cząber, tymianek itp.);
  • straty ser parmezan do dekoracji lub listek czegoś zielonego, np. świeżej bazylii.

W blenderze zmiksuj na gładką masę: obrane ze skórki pomidory, pokrojoną cebulkę, paprykę, czosnek, skórkę pomarańczową oraz ostrą papryczkę. Sos lekko podgrzej na patelni z łyżką oliwy. Ugotowany (al dente) makaron przecedź i przełóż na patelnię. Wraz z sosem niech się lekko poddusi, po czym należy dodać do całości szczyptę soli, ulubioną przyprawę lub zioła.

Do dekoracji możesz użyć startego sera, listek zielonej bazylii lub ćwiartkę pomidorka koktajlowego.

Makaron to świetne dane na obiad lub kolację z przyjaciółmi, a sos świetnie komponuje się także jako pasta na zimno do grzanek, dip do warzyw i przekąsek a także smaczny dodatek do naleśników warzywnych czy burrito!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Śniadanie do łóżka
Next post Tuńczyk na kilka sposobów