Makaron z pieczonymi pomidorami i czosnkiem (2-3 osoby)

Makaron z pieczonymi pomidorami i czosnkiem (2-3 osoby)

0 0

Jesteś w ciągłym biegu i nie masz czasu na przygotowanie posiłku? Postaw na makaron i kilka sprawdzonych składników, a w kilka minut przygotujesz pyszne, sycące danie.

Makaron z pieczonymi pomidorami i czosnkiem (2-3 osoby)

Składniki:

  • 250 g makronu (np. Gnocchi sardi)
  • Ok. 1/3 słoiczka Czosnku białego konserwowego OLE!
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie mini mozzarelli
  • Ok. 1 kg świeżych pomidorów (mogą być różne rodzaje)
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży tymianek I bazylia (ilość wedle uznania)

Przygotowanie:

Pomidory dokładnie myjemy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia bez obierania. Dodajemy posiekaną cebulę, mozzarellę, czosnek świeży i konserwowy, zioła. Polewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min do miękkości.

W tym czasie gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie – zmięknie dodatkowo od gorącego sosu. Odlewamy ½ szklanki wody z ugotowanego makaronu, która zagęści nam sos.

Po wyjęciu z piekarnika blendujemy wszystkie składniki z wodą z makaronu. Jeśli sos zbyt rzadki możemy przełożyć do garnka i jeszcze chwilę trzymać na ogniu, aż odparuje.

Łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post <strong>Jak urządzić kuchnię w kolorach beży?</strong>
Next post <strong>Trzy trendy wnętrzarskie nadające ton w 2025 roku</strong>