Święta wielkanocne to czas, kiedy stół musi być suto zastawiony. Oprócz kolorowych pisanek, nie może na nim zabraknąć tradycyjnego żurku, pasztetów, smakowitych mięs, czy różnego rodzaju sałatek. Co jeszcze warto na nim położyć, by zaskoczyć domowników? Przedstawiamy kilka przepisów na tradycyjne menu wielkanocne w nieco odświeżonym wydaniu
Stół przykryty śnieżnobiałym obrusem i przyozdobiony gałązkami bukszpanu, świeże kwiaty i piękna zastawa stwarzają niepowtarzalny klimat wiosennych świąt. Wielkanocne ucztowanie to doskonała okazja do celebrowania radosnych chwil w gronie rodziny i spróbowania smakowitych dań, przygotowywanych specjalnie na ten szczególny czas. Z Wielkanocą kojarzy się przede wszystkim jajko, dlatego też to właśnie ono występuje w większości świątecznych potraw. Można je podać na wiele sposobów: z majonezem, sosem tatarskim, rozmaitymi farszami, w sałatce czy żurku. Jajku często towarzyszy biała kiełbasa, szynka, a także pieczenie i pasztety. Jak je przygotować? Poniżej kilka wskazówek.
Kiełbasa biała w cieście
Składniki:
- 8 białych kiełbasek JBB
- opakowanie ciasta francuskiego
- cebule
- majeranek
- 1 jajko
- masło do podsmażenia
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
Składniki na sos:
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 3 łyżki chrzanu
- sól i biały pieprz
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Kiełbaski zawijamy w ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza do momentu zbrązowienia, około 25 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnuszku na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.
Wielkanocna sałatka z szynką
Składniki:
- sałata lodowa
- 30 dag szynki chałki JBB
- 5 jajek
- 3 łyżki uprażonego sezamu
- 5 dag żółtego sera
- kilka marynowanych pieczarek
- czerwona papryka
- trzy łyżki majonezu
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser żółty, paprykę i pieczarki marynowane. Majonez połącz z jogurtem i chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp uprażonym sezamem. Na wyłożoną na talerz sałatkę poukładaj ćwiartki jajek.
Żurek z białą kiełbasą
Składniki:
- biała kiełbasa JBB
- 3-4 kawałki
- 300 g wędzonego boczku JBB
- 1/2 l zakwasu na żur
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 5 ząbków czosnku
- 5 jajek
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- majeranek
- świeży koperek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie mięso wyciągamy i studzimy. Następnie kroimy w dowolne kawałki. Do wywaru dodajemy zakwas, po wymieszaniu śmietanę i mięso. Na koniec doprawiamy majerankiem i pieprzem oraz solą, jeśli jest taka konieczność. Gotujemy jeszcze chwilkę i serwujemy z ugotowanym i przekrojonym jajkiem oraz świeżym koperkiem.
Average Rating