Sałatka jarzynowa to na polskich stołach królowa sałatek Nie może jej zabraknąć na imieninach u babci czy wielkanocnym śniadaniu. Jeśli wam się już znudziła, podpowiadamy czym ją można urozmaicić, żeby lepiej smakowała, ale nie straciła swojego królewskiego tytułu
Nie może zabraknąć w niej gotowana marchewki, groszku konserwowego, kwaśnych ogórków i jajek na twardo. To podstawowe składniki typowej jarzynowej.
Niektórzy dodają też drobno posiekane jabłko, cebulę, ziemniaki, paprykę lub gotowaną pietruszkę i kukurydzę!
Jakie jeszcze składniki pasują do jarzynowej?
– por – po odcięciu liści, do sałatki kroimy tylko białą i blado zieloną część. Skrojonego pora należy sparzyć wrzątkiem, żeby nie była taki twardy.
– czerwona fasola – można nią zastąpić groszek.
-czosnek – rozgniecony ząbek czosnku można wymieszać z majonezem.
-ogórek zielony lub konserwowy – zamiast tradycyjnego kiszonego.
kalafior – zblanszuj kilka różyczek kalafiora i wkrój do sałatka. Możesz dodać też brokuły!
brukselka – ugotowane brukselki przekrój na 4 części
seler – surowego selera zetrzyj na tarce.
natka pietruszki/koperek – posiekaj drobno listki pietruszki.
szczypiorek – jesli nie dodajesz cebuli i czosnku, możesz wkroić cienki szczypior.
oliwki – dla tych co lubią śródziemnomorskie klimaty.jarzynowa
suszone pomidory – świeże pomidory nie nadają się, bo są za miękki.
marynowane grzyby – borowiki, maślaki, rydze lub podgrzybki, które wcześniej należy odsączyć na ręczniku papierowym.
Smak majonezu można połączyć z ketchupem lub musztardą. Do sosu dodaj przyprawy takiej jak pieprz ziołowy, papryka czy curry
Przepis na tradycyjną sałatkę
Składniki:
· 2 ugotowane pietruszki
· 3-4 ogórki kiszone
· 1 cebula
· 2 jajka na twardo
· 1 jabłko
· 1 puszka groszku konserwowego
· majonez
Przygotowanie:
Pokrój w równą kostkę marchewki, pietruszki wymieszaj w misce. Dodaj posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka oraz osączony groszek z puszki. Dopraw majonezem.
Average Rating