Mincemeat to brytyjska specjalność będąca czymś w rodzaju marmolady stworzonej na bazie bakalii. Najczęściej króluje na stołach w okresie Bożego Narodzenia i dodawana jest jako nadzienie do ciast czy babeczek. Słodycz i niesamowity aromat tej mieszanki stanowi świetne uzupełnienie delikatnego w smaku kruchego ciasta czy półfrancuskiej tarty.
Składniki:
- 350 g żurawiny Kresto
- 100 g rodzynek Kresto
- 50 g moreli suszonych Kresto
- 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczy
- 100 g świeżej żurawiny (opcjonalnie)
- 70 ml słodkiego wina
- 60 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack (grubszego)
- 30 ml rumu
- 1 mandarynka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta mielonych goździków
- kilka kropli olejku migdałowego oraz waniliowego
- 2 łyżki miodu płynnego
Wykonanie:
1. Wlewamy do garnka wino oraz cukier i gotujemy około 2–3 minuty.
2. Następnie dodajemy żurawinę (świeżą i suszoną), rodzynki, skórkę pomarańczy, drobno pokrojone morele, otartą skórkę i sok z mandarynki.
3. Całość gotujemy około 15 minut, kilka razy mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.
4. Do przestudzonej masy dodajemy miód, rum oraz olejki aromatyczne. Dokładnie mieszamy.
5. Uzyskany sos dodawać możemy do tart, babeczek czy ciasteczek.
Average Rating