Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem
Czas czytania:1 min

Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

0 0

Karnawał i huczne zabawy za nami, teraz czas na spokojniejsze spotkania w małym gronie. Na takie okazje idealną propozycją będzie śledzik w nietypowym wydaniu – jako zwieńczenie mini kanapeczek. Odpowiednio wykrojone kromeczki z pełnoziarnistego chleba tostowego wystarczy udekorować pierzynką z twarożku i wytrawną konfiturą z buraka. Ta lekka i smaczna przekąska świetnie sprawdzi się w czasie postu

Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem – składniki:

 

– cebula 1 średnia sztuka

– masło 1 łyżka

– buraki czerwone  0,5kg

– cukier brązowy 200g

– sok z cytryny 2 łyżki

– ocet jabłkowy 2 łyżki

– imbir ½ łyżeczki

– cynamon ½ łyżeczki

– twaróg tłusty  300g

– chleb tostowy pełnoziarnisty(np. od Dan Cake)

– filety śledziowe  4 szt.

– olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły

– szczypiorek 1 pęczek

Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem – wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Aromaterapia na bezsenność
Next post Zakręcony omlet z twarożkiem