Kto jednak powiedział, że kawa musi być gorąca? Lato już w pełni, a to najlepszy czas by rozkochać się w wyszukanych, a jednak prostych, przepisach na mrożoną kawę Lavazza. Od bogatych, deserowych drinków, stawiających wysmakowaną „kropkę nad i” po obiedzie, po schłodzone, wykwintne koktajle kawowe, idealne na letnie przyjęcie.
Włoska, migdałowa, mrożona kawa.
SKŁADNIKI na 1 porcję
- 50 ml espresso lub kawy mocha
- 300 ml wody
- 100 g syropu mleka migdałowego
- Lodowe kostki migdałowego mleka: (Rozcieńcz syrop mleka migdałowego z zimną wodą. Napój wlej do tacy, w której przygotowuje się kostki lodu. Umieść w zamrażarce na co najmniej 3 godziny.)
PRZYGOTOWANIE
- Przygotuj espresso lub kawę mocha.
- Umieść w wysokiej szklance 6/7 kostek migdałowego mleka.
- Wlej do szklanki gorącą kawę, bez dosładzania.
- Podawaj ze słomką.
Mrożone espresso
SKŁADNIKI na 1 porcję
- 1 espresso lungo
- Kostki lodu
- Cukier
PRZYGOTOWANIE
W mikserze umieść 6/7 kostek lodu i pół łyżeczki cukru (jeśli zwykle słodzisz kawę). Przygotuj espresso lungo i dodaj do lodu.
Zamknij mikser i miksuj przez 10/15 sekund.
Napój do szklanki przelej przez sitko.
Espresso Martini
SKŁADNIKI Na 1 porcję
- Filiżanka kawy=
- 30ml wódki
- 30ml likieru Frangelico
- 6 kostek lodu
- 5g cukru
- ½ czekolady Gianduiotto
PRZYGOTOWANIE
Przygotuj espresso, dodając do niego odrobinę cukru.W mikserze umieść lód, posłodzoną kawę, likier Frangelico, po czym dobrze zmiksuj. Przelej całą zawartość do kieliszka Martini.
KOMPOZYCJA
Złam kawałek czekolady Gianduiotto na pół, a następnie umieść ją na brzegu kieliszka. Napój możesz również udekorować z wierzchu kilkoma ziarnami kawy.
Mrożona kawa – espresso na wieczór
SKŁADNIKI Na 1 porcję
- 1 espresso lungo
- Kostki lodu
- Likier Amaretto
- Cukier
- Śmietanka
- Gorzkie kakao w proszku
PRZYGOTOWANIE
Umieść w mikserze 6/7 kostek lodu i łyżeczkę cukru. Dodaj łyżkę likieru Amaretto oraz espresso lungo. Zamknij szczelnie mikser i miksuj przez 10-15 sekund. Wlej napój do szklanki przez sitko. Rozprowadź na wierzchu cienką warstwę lekko ubitej śmietanki. Całość posyp gorzkim kakao w proszku.
Sycylijskie kremowe espresso
SKŁADNIKI Na 4 porcje
- 500 ml kawy
- 100 g cukru
- 50 ml wody
- ½ laski wanilii
- 125 g serka ricotta
- 25 g cukru pudru
- 4 “kromki” słodkiej bułeczki typu brioche
PRZYGOTOWANIE
Granita:
Zaparz kawę. Do garnuszka wsyp cukier, dodaj pół laski wanilii, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj kawę, przelej do miski i wstaw do zamrażarki. Co pół godziny wyjmuj z lodówki i mieszaj, do momentu aż kawa będzie zmrożona.
Krem z ricotty i tosty z brioche:
Ubij serek ricotta z cukrem pudrem, do momentu aż konsystencja kremu będzie płynna i wstaw do lodówki. Cienko pokrojone „kromki” bułeczki brioche opiecz
w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180°C.
KOMPOZYCJA
Espresso granite podawaj w szklance. Na wierzchu połóż krem z serka ricotta i tostu z bułeczki brioche.
Odwrócona irlandzka mrożona kawa
SKŁADNIKI – na 5 porcji
- 250ml mleka
- 300g śmietanki kremówki
- 100ml irlandzkiej whisky
- 100g cukru
- 9g arkusza żelatyny
PRRZYGOTOWANIE
Do małego garnka wlej mleko i śmietankę, dosyp cukier i gotuj na małym ogniu. Chwilę przed zagotowaniem się kremu, do pojemnika z zimną wodą włóż arkusz żelatyny, aby namoknął przez około 2 minuty. Kiedy krem zacznie się gotować, wyżmij żelatynę i dodaj do garnka. Powoli mieszaj, po czym zdejmij z palnika. Dolewaj whisky jednocześnie mieszając. Do każdej ze szklanek wlej około 100 g mieszanki i wstaw do lodówki na około dobę. Zaparz kawę i polej ją na przygotowany wcześniej krem. Odwrócona irlandzka kawa jest gotowa do podania.
KROPKA NAD “I” Czemu nie dodać do koktajlu słomki, tak aby kawa wyglądała jeszcze bardziej kusząco?
Mrożona Mocha
SKŁADNIKI na 1 porcję
- 50 ml kawy
- 50 ml zimnej czekolady
- Bita śmietana
- 6/7 kostek lodu
- 1 l mleka
- 175 g cukru
- 140 g kakao w proszku
PRZYGOTOWANIE
Zaparz kawę. Do szklanki wrzuć kostki lodu i polej je zimną czekoladą wymieszaną z 50 ml mleka. Dolej kawę oraz dodaj na wierzchu bitą śmietanę
Gorąca czekolada
Ugotuj litr mleka. Dodaj kakao wymieszane z cukrem. Zmniejsz ogień pod gotującym się mlekiem Odstaw na 10 minut lub dłużej w zależności od oczekiwanej konsystencji napoju Poczekaj do ostygnięcia.
Average Rating