Słowo burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Obecnie panuje trend na zdrowe odżywianie, dlatego coraz częściej klasyczne burgery z mięsem, są zastępowane zdrowszą, często wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego, tym bardziej jeżeli korzystamy z gotowych przepisów
Wegetariańskie burgery – Burgery z cieciorki
Składniki na kotlety:
- 1 puszka cieciorki (np. marki Jasmeen)
- 1 jajko
- posiekana pietruszka i szczypiorek
- garść kaparów
- garść pokruszonego sera pleśniowego
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek do smażenia
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- ¼ szklanki bułki tartej
- łyżeczka octu ryżowego
Dodatki:
- 1 czerwona cebula
- 1 malinowy pomidor
- liście rukoli
- kiełki
- młoda cukinia
- 2 bułki pełnoziarniste
Składniki na sos ziołowy:
- 300 g jogurtu greckiego
- posiekana pietruszka, koperek i szczypiorek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty.
Odsączoną cieciorkę miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony.
Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym. Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach.
Wegetariańskie burgery – burgery z bakłażana
Składniki na kotlety:
- 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
- 125 g suchej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 5 łyżek parmezanu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 2 łyżki pikantnej papryki w proszku
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka rozmarynu
Dodatki:
- liście zielonej sałaty
- garść rukwi wodnej
- garść kiełków rzodkiewki
- 3 pomidory
- 1 cebula czerwona
- 2 ogórki kiszone
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki keczupu
- 2 bułki pełnoziarniste
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy kasze jaglaną, według przepisu na opakowaniu.
Do miski przekładamy pastę z bakłażana, ugotowaną kaszę jaglaną, parmezan, jajko, sos sojowy, łyżkę papryki, lubczyku i rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu. Zawartość miski mieszamy na jednolitą masę za pomocą blendera.
Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formujemy z powstałej masy płaskie kotlety. Pieczemy je przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Bułki kroimy na pół i każdą z połówek smarujemy keczupem i majonezem. Układamy na nich liście sałaty, rukiew wodną, kiełki rzodkiewki, plastry pomidorów, czerwonej cebuli i ogórka kiszonego. Następnie wkładamy kotlety z bakłażana, które posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Average Rating