Musaka – danie od Greka Zorby
Czas czytania:1 min

Musaka – danie od Greka Zorby

0 0

Musaka to sztandarowe danie kuchni Graków. Podstwą tej greckiej zapiekanki są warzywa, głównie bakłażan i ziemniaki oraz mięso mielone

Składniki:

  • 2-3 duże bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku świeżego lub 2 łyżeczki suszonego
  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej cielęciny lub wołowiny zmielonej samemu)
  • 1 puszka pomidorów przecierowych
  • 1 łyżeczka oregano
  • mielony kminek ok 1 łyżeczka
  • cynamon ok 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa ok 0,5 łyżeczki
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy do smażenia
  • ser do posypania

Sos beszamelowy:

  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • ok 500 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kroimy bakłażany w plasterki, solimy, możemy skropić cytryną i odstawiamy na 1/2 godziny.

Odsączamy, smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5-10 min – bakłażany muszą zmięknąć i się wysuszyć. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso i smażymy mieszając przez ok. 15 minut, do czasu, aż mięso zmieni kolor na brązowy (jeśli mięso jest wieprzowe lub baranie dodaję tymianku i rozmarynu, aby zabić charakterystyczny zapach).

Dodajemy pomidory razem z zalewą, oregano, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut – do odparowania. Na koniec dodajemy resztę przypraw i czosnek.

W tym czasie przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło, zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy mąkę – stawiamy znów na palnik i robimy zasmażkę na złoty kolor. Stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając (wychodzi beszamel). Dodajemy soli, pieprzu i gałki. Niektórzy dodają jeszcze 2 żółtka i parmezan.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut, do czasu, aż wierzch ślicznie się zrumieni.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pierogi staropolskie z sosem z bryndzy z parmezanem i szałwią
Next post Czeski obiad