Nadziane przepisy, czyli o szaszłykach słów kilka
Czas czytania:1 min

Nadziane przepisy, czyli o szaszłykach słów kilka

0 0

Szaszłyki to wakacyjna potrawa, która bardzo często gości na naszym grillu. Jest to również doskonały sposób na szybkie przygotowanie mięsa. Jednak dzięki możliwości różnorodnego komponowania składników, potrawa ta będzie idealna nie tylko dla mięsożerców, ale i dla wegetarian. Marka Kühne przygotowała 3 przepisy, które zadowolą każdego miłośnika grillowania

Do przygotowania szaszłyków nie potrzebujemy niczego więcej oprócz warzyw, owoców czy mięsa. Możemy również przyrządzić ich śródziemnomorską wersję z owocami morza – kalmarami lub krewetkami. Wystarczy więc naszykować drewniane lub metalowe patyczki szaszłykowe i swoje ulubione składniki. Poniżej trzy przepisy, które urozmaicą grillową rutynę.

Szaszłyki dla miłośników ryb

Każdy amator owoców morza będzie zachwycony, mogąc zjeść swoje ulubione krewetki podczas spotkania przy ruszcie z przyjaciółmi. Do ich przygotowania wystarczy odpowiednia marynata oraz natka pietruszki.

Szaszłyki z krewetkami

Składniki:

  • Krewetki
  • Natka pietruszki
  • Dressing Chili & Pomidory marki Kühne

Przygotowanie:

Krewetki czyścimy i obieramy z pancerzy. Zalewamy dressingiem i marynujemy przez 3 godziny. Po tym czasie nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Natkę myjemy i drobno siekamy. Obtaczamy szaszłyki w natce. Pieczemy na grillu przez kilka minut z każdej strony.

Szaszłyki – dla wegetarian

Kolejny przepis to idealna propozycja nie tylko dla wegetarian, ale również dla miłośników owoców. Takie szaszłyki będą również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych np. grillowanego kurczaka.

Owocowe szaszłyki

Składniki:

  • Ananas
  • Truskawki
  • Kiwi
  • Jabłko
  • Karambola
  • Mięta do dekoracji
  • Dressing Cytryna& Maślanka marki Kühne

Przygotowanie:

Owoce myjemy i kroimy na cząstki. Wszystko nadziewamy na patyczki od szaszłyków i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Po zdjęciu ozdabiamy miętą. Podajemy w towarzystwie dressingu.

Szaszłyki dla miłośników mięsa

Jeśli mimo wszystko nasi goście należą do tradycjonalistów i preferują mięsne szaszłyki, to warto przygotować ich wersję z indykiem w roli głównej.

Szaszłyki z indykiem

Składniki:

  • Mięso z indyka
  • Papryka chili marki Kühne
  • Cebula
  • Papryka czerwona
  • Cukinia
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i kroimy w plasterki. Indyka kroimy w kostkę. Nadziewamy na patyczki szaszłykowe mięso i warzywa w dowolnej kolejności. Solimy i pieprzymy do smaku. Grillujemy po kilkanaście minut z każdej strony w zależności od grubości mięsa.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jak uratować zalane wodą gadżety?
Next post Stephanie Plum. Natrętna dziewiętnastka – recenzja