Zwykle latem nie mamy ochoty na ciężkostrawne, tłuste oraz kaloryczne dania, dlatego zastępujemy je lżejszymi posiłkami. W ciepłe dni doskonale sprawdzą się zupy podawane na zimno, czyli chłodniki. To proste w przygotowaniu potrawy, które nawodnią oraz orzeźwią organizm, a dodatkowo dostarczą potrzebnej w upały energii
Przy wysokich temperaturach nasz organizm domaga się chłodnych oraz lekkich posiłków. Dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do codziennego menu zup z warzyw, podawanych na zimno. Warto wiedzieć, że temperatura chłodnika powinna być niższna niż pokojowa, najlepiej poniżej 14 stopni Celsjusza. Najpopularniejsze wersje tej potrawy to chłodnik litewski, hiszpańskie gazpacho oraz turecki cacik. Chłodnik to smaczny i prosty w przygotowaniu przepis, idealny na lato.
Chłodnik z groszku
Składniki:
- 500 g groszku marki Sandra
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml warzywnego bulionu
- garść listków mięty
- garść listków bazylii
- garść orzeszków piniowych
- 1 starta skóra z cytryny
- ½ soku z limonki
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 6 pomidorków koktajlowych
- 50 g koziego sera
- sól
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej drobno posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odcedzony groszek oraz wlewamy bulion warzywny i gotujemy około 10 minut. Kolejno dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz listki mięty i bazylii. Całość dokładnie miksujemy. Garnek z zupą schładzamy.Przed podaniem dekorujemy chłodnik kawałkami koziego sera, pomidorków koktajlowych oraz orzeszków piniowych.
Chłodnik z pomidorów
Składniki:
- 2 puszki pomirodów bez skórek marki Sandra
- ½ zielonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 125 ml oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- 10 dag hiszpańskiej szynki dojrzewającej
- 30 g białego chleba
Przygotowanie:
Do średniego garnka przekładamy pomidory z puszki oraz umytą i drobno pokrojoną paprykę. Następnie kroimy chleb na mniejsze kawałki, które również wkładamy do garnka. Całość doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz octem winnym i dokładnie miksujemy. Powstały krem przelewamy do miseczek i wkładamy do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem krem polewamy odrobiną oliwy z oliwek i dekorujemy małymi kawałkami dojrzewającej hiszpańskiej szynki.
Average Rating