Dobrym pomysłem na smaczny i sycący obiad w gronie najbliższych są wytrawne naleśniki. To proste danie, które można przyrządzić już w kilka minut. Kluczem do sukcesu w przypadku tego rodzaju naleśników jest farsz. Warto zrezygnować z mrożonych warzyw i wykorzystać coś znacznie bardziej pożywnego, a mianowicie gotowaną cieciorkę. Z nią wytrawne naleśniki nabiorą orientalnego i wyrazistego aromatu.
Rodzinny obiad, do którego zasiadają zarówno starsi, jak i młodsi domownicy, musi być nie tylko pyszny, ale i bardzo pożywny. W tym przypadku idealnie sprawdzą się wytrawne naleśniki z gotowaną cieciorką. To proste w wykonaniu, szybkie i sycące danie, które możemy uzupełnić ulubionymi dodatkami, przyprawami oraz świeżymi ziołami. Z pewnością zasmakują całej rodzinie.
Naleśniki z cieciorką i serem – składniki:
- 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
- 4 łyżki kiełków fasoli mung (np. marki Sandra)
- 50 g sera żółtego w plastrach
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu
- sól
Naleśniki z cieciorką – przygotowanie:
Do miski dodajemy jajka, mleko, mąkę, cukier, sodę i 2 łyżeczki soli. Następnie rozrabiamy ciasto, mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Cieciorkę wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Następnie doprawiamy solą, gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie mieszamy. Do powstałego farszu dodajemy drobno pokrojony ser żółty i kiełki fasoli mung. Na usmażone naleśniki nakładamy gotowy farsz i składamy je na pół. Przed podaniem podgrzewamy naleśniki w piekarniku przez około 7 minut, aby ser żółty się roztopił.
Naleśniki z mięsem mielonym i cieciorką na ostro – składniki:
- ½ puszki cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
- 70 g kukurydzy z puszki (np. marki Sandra)
- 400 g mielonego mięsa
- 5 gotowych naleśników
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 pomidory
- 1 papryka chili
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- garść startego żółtego sera
- sól i pieprz
Naleśniki z cieciorką na ostro – przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie siekamy paprykę chili, a pomidory, paprykę zieloną oraz czerwoną kroimy w paski. Tak przygotowane warzywa, a także odcedzoną ciecierzyce oraz kukurydzę dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką i smażymy około 20 minut. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki, które następnie zawijamy, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 8 minut.
Smacznego!
Average Rating