Kto z nas nie lubi grillować? Bardzo często, jak tylko pogoda pozwoli, majówkowy weekend otwiera sezon grillowy. W końcu nic tak nie cieszy, jak pyszne dania i napoje spożywane w towarzystwie pierwszych promieni słońca i wśród przyjaciół. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy z grilla, jednak nie zawsze zastanawiamy się nad tym, co będzie odpowiednim napojem, który właściwie podkreśli ich smak. Warto więc przygotować kilka propozycjiEksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na napoje, które nie tylko doskonale podkreślą smak grillowych dań, ale również świetnie nas orzeźwią. Jeśli więc nigdy nie zastanawialiście się nad drinkami, które możecie zaserwować podczas grilla, to poniższe propozycje spełnią oczekiwania zarówno miłośników mocniejszych trunków, jak i tych w wersji virgin.
Herbaciana lemoniada o smaku pomarańczy
Napój dla kierowców lub młodzieży. Orzeźwiający smak pomarańczy sprawdzi się idealnie w cieplejsze dni.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Listki świeżej mięty pieprzowej
- 3 pomarańcze
- Kostki Lodu
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Płaską łyżkę herbaty parzymy w 1 litrze wody (napar nie może być zbyt intensywny). Kiedy ostygnie dodajemy do niego sok wyciśnięty z 2 pomarańczy oraz miód. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy kostki lodu i zdobimy miętą oraz pokrojoną pomarańczą.
Herbaciana sangria
Sangria to tradycyjny, hiszpański napój na bazie czerwonego wina. Często, dla wzmocnienia smaku, dodawane są do niej także inne trunki. Poniżej przepis na lżejszą wersję tego popularnego napoju, urozmaiconego dodatkiem herbaty.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Litr półsłodkiego wina
- Pomarańcza
- Cytryna
- Limonka
- Mięta
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy i sparzamy ich skórkę. Kroimy na grubsze plastry. Łyżkę herbaty parzymy w 0,5 litra wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy herbata będzie zimna łączymy ze schłodzonym winem i owocami. Zdobimy liśćmi mięty.
Long Island Tea
Drink przeznaczony dla amatorów mocniejszych smaków.
Składniki:
- 20 ml wódki
- 20 ml rumu
- 20 ml tequili
- 20 ml ginu
- 20 ml likieru triple sec
- Sok z połowy limonki
- 20 ml syropu cukrowego
- Napar z herbaty Akbar Pure Ceylon
- Kotki lodu
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki poza herbatą i lodem. Dokładnie mieszamy i przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Drinka dopełniamy zimnym naparem z herbaty. Zdobimy plasterkami limonki.
Smacznego!
Average Rating