W powietrzu czuć już wiosnę, a to nic innego, jak początek sezonu grillowego. Długie wieczory w towarzystwie przyjaciół i oczywiście niebanalnych potraw z grilla. Masz ochotę w tym roku zapewnić znajomym prawdziwą ucztę smaków? Mamy dla Ciebie propozycje, które z pewnością spotkają się z uznaniem gości.
Kanapka z grillowanym boczkiem
Nie ma nic tak prostego, a zarazem lubianego przez wszystkich jak kanapka. A co gdyby ją wpleść w menu grillowe? Przygotowanie tej potrawy nie zajmie Ci więcej niż pół godziny.
Zacznij od przygotowania warzyw i dodatków, takich jak papryka, sałata, rukola, ser żółty (ostateczny wybór należy do Ciebie).
Następnie przejdź do grillowania boczku, tak aby z obu stron uzyskał piękny złoty kolor. W międzyczasie podpiekaj delikatnie kromki chleba. Złóż wszystkie składniki w wyborną kanapkę i dodaj ulubiony sos – strzałem w dziesiątkę będzie Sos Burgerowy od Mosso z dużą zawartością ogórka konserwowego.
Pieczarki i pomidory z farszem
Na przygotowanie tej pysznej przekąski będziesz potrzebować około 40 minut. Na początek przekrój pomidory na pół i wydrąż z nich miąższ. Następnie wykonaj podobny zabieg na pieczarkach, uważając, by ich nie przekroić, a jedynie usunąć nóżki.
Środki wypełnij farszem z pokrojonych krewetek i sera pleśniowego. Pieczarki i pomidory ułóż na tacce do grilla, przykryj folią aluminiową i grilluj ok. 20 minut na wolnym ogniu. Dla podbicia smaku użyj wyrazistego Sosu Czosnkowego Mosso. Do dekoracji możesz użyć listków bazylii.
Smak Himalajów
A gdyby tak zaskoczyć gości i zamiast bezpośrednio na ruszcie, grillować potrawy na płycie solnej? Blat z soli himalajskiej ma predyspozycje do przerodzenia się w prawdziwy hit najbliższego sezonu. Możesz go stosować na dwa sposoby. Pierwszy to położenie płyty solnej na ruszcie, a następnie umieszczenie na niej potraw do grillowania.
Drugą, znacznie bardziej widowiskową metodą jest rozgrzanie blatu solnego na ruszcie, a następnie położenie go na stole. Pamiętaj aby użyć podstawki. W ten sposób zapewnimy gościom dodatkową atrakcję, polegającą na samodzielnym nakładaniu warzyw i mięs na rozgrzaną, solną płytę. W związku z tym, że kamień bardzo dobrze trzyma temperaturę, nie trzeba się martwić o potrzebę częstego nagrzewania. Dużą zaletą tej techniki jest to, że potraw nie musimy dodatkowo solić, a do naszego jedzenia przedostają się cenne mikroelementy.
Ponadto nasze potrawy będą bardziej aromatyczne i nie przesuszone. Jest to świetny pretekst do poznawania nowych smaków. Pomocne w tym będą nowe produkty z oferty grillowej Mosso, w wygodnych, plastikowych opakowaniach, dzięki czemu bez obaw możesz je zabrać ze sobą w każde warunki
Average Rating