Sposób organizowania zakupów spożywczych zmienił się odkąd nasi rodzice czy dziadkowie musieli robić żywnościowe zapasy. Obecnie kupować jedzenie możemy właściwie przez 24h/dobę, w dodatku mając do wyboru bardzo szeroką ofertę produktów. Wydawałoby się, że to idealne warunki do robienia przemyślanych zakupów, tak byśmy niczego nie musieli wyrzucać. Tymczasem ok. 30% wyprodukowanej na świecie żywności marnuje się. W przypadku statystycznego Polaka jest to ponad 200 kg rocznie
Nie
wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że wyrzucanie żywności oznacza nie
tylko wyrzucone do kosza pieniądze. To także większa produkcja śmieci i
zanieczyszczenie środowiska oraz zmarnowane zasoby naturalne, jakie
wykorzystano do produkcji niepotrzebnych artykułów spożywczych. Dlatego
warto wdrożyć w życie kilka prostych zasad i zacząć racjonalnie
gospodarować żywnością, by ograniczyć globalne marnotrawstwo.
Róbmy przemyślane zakupy
Najczęściej,
bo aż w 34% przypadków, marnujemy produkty spożywcze ponieważ minęła
ich data przydatności do spożycia.[3] Oznacza to, że w naszych lodówkach
znajduje się zbyt dużo jedzenia. Dlatego podstawową zasadą jest
niekupowanie na zapas. Idąc do sklepu przygotujmy listę lub skorzystajmy
z aplikacji, która podaje liczbę składników niezbędnych do
przygotowania planowanego dania. Nie wchodźmy też do sklepu głodni, bo
wtedy jest większa szansa, że kierowani impulsem kupimy za dużo.
Pamiętajmy – sklepów wokół jest dużo, a wybór dostępnych produktów
szeroki, zatem nawet jeśli czegoś zapomnimy, to na pewno zdążymy dany
artykuł dokupić.
Wdrażajmy zasady FIFO i FEFO
Robiąc
zakupy sprawdzajmy świeżość produktów i daty ich przydatności do
spożycia. Z kolei już w domu zastosujmy 2 proste zasady: FIFO (ang.
first in first out), czyli co pierwsze kupione, to pierwsze zjedzone)
oraz FEFO (and. first expired first out), co oznacza, że najpierw
zjadamy produkty, których data przydatności do spożycia mija
najwcześniej. Dzięki temu nie będziemy musieli pozbywać się
przeterminowanych lub nieświeżych artykułów.
Przechowujmy odpowiednio
Jeśli nie chcemy wyrzucać jedzenia przechowujmy je w prawidłowy sposób, najlepiej stosując zalecenia zawarte na opakowaniu. Wybierajmy takie, które mają specjalne zamknięcia i można je np. ponownie zakleić. Ważne też, jak ustawiamy produkty w lodówce: na dole powinno być mięso i ryby, na górze np. dżem, jogurt czy kefir, a w środkowej części to, co psuje się szybko, np. sery i wędliny. Owoce i warzywa wkładajmy do szuflad, a na drzwiach lodówki postawmy produkty w butelkach czy kartonach np. mleko, soki, ketchup. Starajmy się też – zgodnie z zasadą FEFO, artykuły z najkrótszym terminem przydatności ustawić z przodu, by zjeść je jako pierwsze. Z kolei nadmiar pożywienia najlepiej zamrozić. W zamrażalniku można przechować niemal wszystko – nawet zupę, sosy czy pieczywo, którego wyrzucamy nawet połowę[4]!
Włączmy kreatywność
Skończmy
z nudą w kuchni! Przed wyjściem do sklepu rozejrzyjmy się dokładnie –
sprawdźmy co mamy w szafkach i w lodówce. Zapewne jest tam kilka
produktów, o których zapomnieliśmy albo resztki pyszności, których
przygotowaliśmy za dużo. Wykorzystajmy je – połączmy zaskakujące
składniki w sałatce, stosujmy zamienniki, np. makaron zamiast ryżu.
Angażujmy we wspólne gotowanie całą rodzinę – także dzieci, których
pomysłowość jest nieograniczona. W ten sposób lista zakupów się skróci, a
my stworzymy nowe, pyszne potrawy, które mogą stać się nowym
przysmakiem całej rodziny lub zaskakującym daniem podczas imprezy.
Edukujmy dzieci i młodzież
Warto
także na temat marnowania żywności uwrażliwiać dzieci i młodzież w
szkole. To bowiem problem społeczny, który dotyczy nie tylko
pojedynczych gospodarstw domowych. Pomocne będą w tym zakresie materiały
programu edukacyjnego Akademia Uwielbiam. Akcja skierowana jest do
uczniów klas VI-VIII szkoły podstawowej i III klasy gimnazjum w całej
Polsce. Materiały edukacyjne pozwalają na przeprowadzenie ciekawych
zajęć m.in. uświadamiających młodym, jak w prosty sposób zapobiegać
marnowaniu żywności. Wystarczy wejść na stronę programu
www.akademiauwielbiam.pl i zgłosić swoją placówkę do udziału w akcji.
Dodatkowo po realizacji programu Uczniowie mogą wziąć udział w
konkursach, w których można wygrać atrakcyjne nagrody.
Pieczone warzywa w miodowej glazurze, 2-3 porcje:
-makaron Lubella Pełne Ziarno Świdry z orkiszem do podania
-3 duże ziemniaki
-2 duże buraki
-około 150 g mini marchewek
-2 mniejsze cebule
-2 ząbki czosnku
-6 łyżek oleju rzepakowego
-2 łyżki miodu
-po 1 łyżeczce soli, suszonego oregano, tymianku
-szczypta pieprzu
-sok z cytryny
Warzywa
obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do
warzyw. Olej wymieszać z miodem oraz solą, pieprzem i przyprawami, polać
warzywa i dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do naczynia
żaroodpornego, zakryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190
stopni. Piec 30 minut, następnie odkryć i piec około 20 minut. Skropić
sokiem z cytryny i podawać z ugotowanym makaronem.
Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem, 2-3 porcje:
kopytka:
-1/2 kg ugotowanych ziemniaków
-około 1 szklanki mąki pszennej Lubella
-1 jajko
-szczypta soli
sos pomidorowy:
-400 g passaty pomidorowej Łowicz
-1 mniejsza cebula
-2 ząbki czosnku
-2 łyżeczki suszonej włoszczyzny
-1/2 szklanki wrzącej wody
-szczypta soli, pieprzu oraz cukru do smaku
-około 80 g startego sera cheddar + do dekoracji
-2 łyżki masła klarowanego
Do wrzącej wody dodać suszoną włoszczyznę. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, przelać wodę z suszoną włoszczyzną i zagotować. Dodać passatę pomidorową i gotować 4-5 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać 80 g startego sera, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i wymieszać.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką, jajkiem oraz szczyptą soli i wyrobić. W miarę potrzeby dosypać mąki. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić. Gotować partiami, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kopytka gotowe tuż po wypłynięciu na wierzch. Podawać z sosem pomidorowym i startym cheddarem.
Average Rating