Bajgle to tradycyjne żydowskie pieczywo, które znane jest od XVII wieku. Według zachowanych zapisków, bajgiel został po raz pierwszy upieczony w Krakowie. Od tamtej pory jego popularność stawała się coraz większa. Obecnie z ich wyrobu słynie Nowy Jork. Te znane oponki są doskonałym sposobem na oryginalne i pożywne śniadanie, które możemy chwycić w rękę i zjeść w drodze. Marka Kühne przygotowała kilka przepisów, które urozmaicą poranną rutynę
Bajgle to nie tylko smaczna alternatywa dla dobrze znanych nam kanapek. Dzięki właściwemu wypiekowi ich smak jest nieporównywalny do żadnych innych bułek czy obwarzanków. Przy pomocy odpowiednich dodatków możemy stworzyć pożywne śniadanie z tym pieczywem w roli głównej, które zachwyci nas swoim smakiem i wyglądem. Samodzielne wykonanie ciasta na bajgle jest czasochłonne, jednak te kupione w piekarni również smakują doskonale. Warto więc zaopatrzyć się w kilka sztuk i przygotować je według przepisów marki Kühne.
Bajgiel z łososiem i korniszonem
Składniki:
- Bajgiel
- Kawałek świeżego łososia
- Ząbek czosnku
- Oliwa do smażenia
- Korniszony z cebulką na słodko marki Kühne
- Liść sałaty karbowanej
- Czerwona cebula
- Kremowy serek
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim łososia. Podsmaż go na oliwie z dwóch stron i pokrój na kawałki. Bajgla przetnij na pół. Obie jego części posmaruj serkiem, połóż sałatę, kawałki łososia, pokrojone w plastry korniszony i cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Bajgiel ze smażoną wołowiną
Składniki:
- Bajgiel
- 150 g mielonej wołowiny
- Sos Barbecue marki Kühne
- Oliwa do smażenia
- Biała cebula
- Musztarda
- Korniszony z czosnkiem marki Kühne
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na oliwie. Dodaj 2 łyżki sosu barbecue i wymieszaj. Bajgla przekrój na pół, posmaruj musztardą i nałóż mięso. Całość posyp poszatkowaną cebulką i połóż kilka plasterków korniszonów.
Bajgiel z serem kozim, burakiem i roszponką
Składniki:
- Bajgiel
- Duży plaster sera koziego
- Burak
- Roszponka
- Dressing jogurtowy marki Kühne
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraka obierz i ugotuj. Bajgla przekrój na pół i posmaruj dressingiem. Połóż ser kozi i posyp roszponką. Na wierzch połóż cienko krojone plasterki buraka. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Average Rating