Jak sprawić, aby nadchodzące Święta były niesamowite i wyjątkowe? Mamy na to doskonały sposób i propozycję trzech smacznych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Jeśli chcesz nie tylko zaskoczyć swoich gości, ale również przygotować potrawy, które nie są banalne, koniecznie wypróbuj nasze przepisy. Zapiekany ser z bakaliami, który sprawdzi się jako idealna przystawka lub pieczony indyk w pomarańczowo – bakaliowym sosie, a może propozycja na świąteczne śniadanie – czyli puszyste pancakes z konfiturą z bakalii? Gwarantujemy, że Twoje święta będą smakowite
Ser camembert w chrupiącym cieście francuskim i bakaliowej posypce
Składniki (na 4 porcje):
- 4 okrągłe sery camembert
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki miodu
- 70 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
- 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
- 1 żółtko
Ciasto kroimy na kwadraty. Na każdej z nich na środku układamy ser, który smarujemy miodem, a na górę dodajemy posiekane bakalie. Następnie ser zawijamy ciastem i smarujemy żółtkiem. Na wierzch dodajemy posiekane bakalie i ziarna pieprzu. Sery pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej smakują podane na ciepło.
Indyk zapiekany w sosie z pomarańczy i Złotych owoców
Składniki:
- 500 g filetu z piersi indyka
- 2 szklanki soku z pomarańczy
- 2 pomarańcze
- 2 łyżeczki kurkumy
- 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 100 g Wiśni soczystej Bakalland
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- Świeża bazylia
- Sól i pieprz do smaku
Filet myjemy i przekładamy do małego garnka, dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 minut. W rondelku gotujemy sok pomarańczy, złote owoce, suszone wiśnie, paprykę, imbir, kurkumę i pieprz. Po zagotowaniu wszystkich składników odstawiamy do wystudzenia. Indyka wyjmujemy z wody, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, a następnie w naczyniu żaroodpornym polewamy marynatą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe bakalie, pokrojone w plasterki pomarańcze i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.
Domowe pancakes z konfiturą ze Złotych owoców i orzechami pinii
Składniki na ciasto:
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 1 i ¼ szklanki maślanki
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki oliwy
- Szczypta soli do smaku
Składniki na konfiturę:
- 120 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- Wyciśnięty sok z pomarańczy
- Szczypta soli
- Szczypta cynamonu
- 75 g Orzechów Pinii Bakalland
Za pomocą blendera wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu smażymy pancakes z dwóch stron. Następnie na osobnej patelni przygotowujemy konfiturę sok z pomarańczy i Złote owoce, gotujemy przez chwilę, a następnie blendujemy do osiągnięcia gładkiej masy. Dodajemy przyprawy oraz orzechy pinii, wszystko dokładnie mieszamy. Polewamy panckakes konfiturą.
Average Rating