Ciepłe dni sprawiają, że nie tylko nie chce nam się stać przy kuchni gotując obiad, ale również najzwyczajniej w świecie nie mamy ochoty na nic ciepłego. Jak więc zapewnić całej rodzinie zdrowy i pożywny posiłek latem? Odpowiedź jest prosta – wystarczy zaserwować wszystkim chłodnik. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na pyszne i szybkie w przygotowaniu chłodniki
Minimum pracy i maksimum smaku – to dewiza każdej kucharki, której przychodzi pracować latem w kuchni. Dodatkowo warto, aby danie było zdrowe – na bazie warzyw, co oznacza, że w chłodniku można „zamknąć” wszystkie składowe doskonałego obiadu. Wystarczy kilka podstawowych składników i zupa gotowa.
Gazpacho
Ten hiszpański chłodnik na bazie pomidorów to idealna propozycja dla wszystkich fanów zupy pomidorowej. Dodatek chleba sprawia, że posiłek jest syty, a chłodnik gęsty.
Składniki:
- Pomidory z puszki marki Sandra
- Papryka czerwona
- Ogórek zielony
- Mała cebula
- Ząbek czosnku
- 3 kromki białego pieczywa
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- Sól, pieprz do smaku
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Ogórka obieramy i kroimy razem z papryką i cebulą w drobną kostkę (odkładamy dwie łyżki posiekanych warzyw do dekoracji). Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojone na kawałki kromki chleba oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i ostawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy wodę z warzyw (nie wylewamy), a resztę blendujemy na jednolitą masę. W trakcie blendowania dodajemy ocet i oliwę. Kolejno dolewamy wodę z warzyw i ponownie blendujemy. Zdobimy natką pietruszki i posiekanymi warzywami.
Chłodnik z kukurydzy
Zupa z kukurydzy będzie delikatna i słodka.
Składniki:
- 3 puszki kukurydzy marki Sandra
- 1 mała cebula
- Ząbek czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- ¼ szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
- Łyżka masła
- Sól, pieprz do smaku
- Szczypiorek
Przygotowanie:
Kukurydzę odsączamy (odkładamy dwie łyżki kukurydzy do dekoracji). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na maśle. Dodajemy ok ½ l wody i wino. Gotujemy przez 5 minut. Studzimy i blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy mieć idealnie kremowy chłodnik to przecedzamy wszystko przez sito. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zimno przyozdobiony ziarnami kukurydzy i posiekanym szczypiorkiem.
Zielony chłodnik
Składniki:
- 2 puszki groszku marki Sandra
- 500 ml maślanki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- Oliwa
- Świeże liście bazylii i oregano
- Rzodkiewka
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Groszek odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy maślankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser feta i zioła. Blendujemy na gładką masę. W trakcie blendowania dodajemy powoli oliwę. Doprawiamy solą do smaku. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki – dekorujemy chłodnik.
Smacznego!
Average Rating