Jego gładka konsystencja, kremowy kolor i charakterystyczny smak są rozpoznawalne na całym świecie. Hummus, bo o nim mowa, sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, dip do surowych warzyw, dodatek do dań głównych… A gdyby tak miał zagrać pierwszoplanową rolę na twojej kanapce? Przedstawiamy trzy sposoby na urozmaicenie hummusu – zarówno pod kątem smaku, jak i przyciągającego wzrok wyglądu. Każdy z nich opiera się na tradycyjnej recepturze i prostych składnikach, których proporcje dopasować możesz do swoich upodobań. Wszystkie pasty przygotować można bez wysiłku w blenderze. Od najlepszych kanapek z orientalną nutą dzieli cię tylko kilkanaście minut!
Bummus, czyli buraczany hummus
Uwodzicielsko różowy i zaskakująco słodkawy. Wypróbuj połączenie bliskowschodniego tahini i swojskiego buraka!
Składniki:
- 4-5 średnich buraków
- 2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka skórki z cytryny
- Szczypta soli i czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji
Przygotowanie:
Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę. Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. To wszystko! Bummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać dodatkową kapką tahini lub oliwy z oliwek.
Hummus ze szpinakiem i fetą
Połączenie szpinaku z serem feta znane jest każdemu miłośnikowi dobrego jedzenia, jednak nie każdy z nich próbował wersji kanapkowej tego specjału – zwłaszcza w towarzystwie hummusu! Jego zielony kolor odmieni twoje kanapki, a smak przywoła wspomnienia z Grecji.
Składniki:
- 1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen
- 4 szklanki szpinaku baby
- 2 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- Szczypta chilli w płatkach
- 100-120g sera feta
Przygotowanie:
Naszykuj wszystkie składniki. Szpinak umyj i odciśnij, pokrój drobno czosnek i wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie składniki (oprócz sera feta) wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj ser feta i blenduj krótko, tylko do połączenia się składników. Gotowe!
Ostry hummus z harissą i miętą
Na koniec coś dla odważnych. Zapomnij o nudnych kanapkach – czerwony hummus z harissą ożywi twoje zmysły, a zawarta w nim mięta z powrotem je ukoi.
Składniki:
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen
- Łyżeczka soli
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki zalewy z puszki ciecierzycy (lub wody)
- Łyżka harissy, np. marki Jasmeen
- Garść liści mięty + kilka do przybrania
Przygotowanie:
Pikantny hummus z harissą możesz przygotować na dwa sposoby. Jeśli chcesz otrzymać jednolitą masę, zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Możesz także zblendować wszystko oprócz harissy i podać delikatny miętowy hummus przystrojony intensywnie czerwoną harissą. Wtedy każdy kęs zaskoczy cię na nowo.
Smacznego!
Average Rating