Rosół orientalny z kolendrą i imbirem
Czas czytania:1 min

Rosół orientalny z kolendrą i imbirem

0 0

Jesienną porą wybierz się w kulinarną podróż po orientalnych, rozgrzewających smakach i aromatach. Rosół z kolendrą, imbirem i makaronem ryżowym to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością, a pieczone elementy kurczaka z kokosową nutą są pyszną i zdrową propozycją na drugie danie. Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia jest niezwykle soczyste, kruche i delikatne, dlatego doskonale komponuje się z wyrazistymi, bardzo aromatycznymi smakami Orientu. Proste, ale efektowne w przygotowaniu dania w klimacie Dalekiego Wschodu, to oryginalny sposób na obiad, który wyśmienicie smakuje i pobudza zmysły!

Składniki na rosół orientalny

  • 1 Kurczak Zagrodowy
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)
  • kawałek imbiru
  • pęczek świeżej kolendry
  • opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 1 papryczka chili
  • oliwa
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 ostrej papryki w proszku
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz

Rosół orientalny – przygotowanie

Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą. Zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić). Piersi pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami i ostudzonymi częściami nóg umieścić w misce. Dodać oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie obtoczyć w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry. Upieczonego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jak skutecznie wyczyścić płytki w kuchni i łazience?
rozwoj-zawodowy Next post Rozwój zawodowy to dla Polek priorytet