Wczesną jesienią na polskich stołach zdecydowanie królują gruszki i orzechy. Oryginalne smaki i struktury sprawiają, że można z nich przygotować zarówno desery, dania wytrawne, jak i lekkie przekąski. Orzechowo-gruszkowa fantazja w towarzystwie śródziemnomorskiej rukoli, sera oraz sosu tzatziki, jest kuszącą propozycją na wrześniowy lunch.
Zmysłowa jesień w kuchni
Pierwsze jesienne dni mogą budzić tęsknotę za gorącym latem. Jednak ta pora roku ma do zaoferowania całe mnóstwo kulinarnych rarytasów, które poprawią humor nawet w najbardziej pochmurny dzień. Słodkie, dojrzałe gruszki i chrupiące, wartościowe orzechy laskowe bogate m.in. w wit. E, B i K, są prawdziwymi skarbami, jakie pojawiają się w naszym menu we wrześniu. Oryginalna, lekka sałata z wyrazistym serem brie i sosem tzatziki, to piękne spotkanie polskich i śródziemnomorskich smaków, czyli kompozycja idealna na powitanie jesieni!
Orzechowo-gruszkowa fantazja na chrupiącej rukoli – składniki:
- 1 szklanka rukoli
- 3 gruszki
- 25 dag sera brie
- ¼ szkl. oliwy
- 15 dag Orzechów laskowych Siesta
- 3 łyżki Bazylii Appetita
- 3 łyżki Oregano Appetita
- Przyprawa Tzatziki Appetita
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
Orzechowo-gruszkowa fantazja na chrupiącej rukoli – przygotowanie
Wymieszaj oliwę z ziołami. Wrzuć rukolę do miski. Ser pokrój w plasterki, a gruszki w kostkę (bez skórki i gniazd nasiennych). Na rukolę wyłóż ser oraz gruszki. Polej sosem ziołowym i posyp siekanymi Orzechami laskowymi Siesta. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, na przykład z grzankami z bagietki, lub w oryginalnej wersji – ze słodkiej, drożdżowej bułki.
Sos tzatziki przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu, łącząc Przyprawę tzatziki z jogurtem naturalnym i podawaj sos do dania.
Smacznego!
Average Rating