Przed nami fala upałów. Gdy żar leje się z nieba, zjadłoby się coś szybkiego i lekkiego…Owocowe zupy można przygotować z truskawek, jagód albo wiśnie i podawać na zimno z makaronem albo ryżem
Zupa truskawkowa
- 2 l mleka
- 700 g truskawek
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
Mleko gotujemy, wlewamy ciągle ubijając mleko, żółtka utarte z cukrem. Truskawki po obraniu i umyciu przecieramy przez sito bezpośrednio do garnka z mlekiem. Podawać z biszkoptami.
Zupa wiśniowa
- pół kilo wiśni
- 1,2 litra wody
- 3/4 szklanki cukru
- śmietana 18%
Do garnka wać wodę, wrzucić umyte wiśnie i dodać cukier. Gotować około pół godziny. Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki śmietany. Podawać z makronem.
Zupa jagodowa
- 0,5 kg jagód
- cukier
- kwaśna śmietana
- cynamon
- goździki
- cukier waniliowy
- sok z cytryny
Zagotować owoce z 2 szklankami wody, cukrem i przyprawami. Następnie przetrzeć przez sito. Przed podaniem dobrze schłodzić. Serwować z kleksem jogurtu lub śmietany.
Average Rating