Polska tradycja wigilijna to menu złożone z 12 potraw. Pośród nich ważne miejsce zajmuje karp, bez którego nie wyobrażamy sobie już świątecznych przygotowań. Tradycyjnych sposobów na przyrządzenie tej słodkowodnej ryby jest wiele, ale warto sięgnąć także po niestandardowe kulinarne rozwiązania. Jak zaserwować karpia w zupełnie nowej odsłonie?
Parpadelle z karpiem karmelizowanym w miodzie i soku z pomarańczy
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni
Składniki:
- Makaron Lubella Classic Gniazda Wstęgi 400g
- Filet z karpia 400g
- Miód 2 łyżki
- Goździki 4 sztuki
- Ćwierć szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- Skórka pomarańczowa
- Bulion 1,5 szklanki
- Cebula 1 sztuka
- Masło
- Piernik 300 g
- Mąka
- Kieliszek czerwonego wina
- Sól, pieprz
Parpadelle z karpiem karmelizowanym w miodzie i soku z pomarańczy – przygotowanie:
W rondelku na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej czerwone wino i miód. Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą dodajemy bulion warzywny i pozostawiamy do zagotowania. Następnie do całości wkruszamy piernik, a gdy namięknie – miksujemy na gładki sos.
Filety z karpia dokładnie myjemy przed przygotowaniem i suszymy, by nie było na nich wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Po przyrządzeniu filetów, na patelnię dajemy sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, goździki oraz łyżkę miodu. Na małym ogniu zagotowujemy marynatę i dodajemy z powrotem filety, zostawiamy na 5 minut.
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, czyli ok 7 – 9 minut. Rybę polaną wcześniej przygotowanym sosem podajemy ułożoną na ugotowanym makaronie. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Average Rating