Pasty warzywne – idealne na lato
Czas czytania:1 min

Pasty warzywne – idealne na lato

0 0

Lato to pora roku najhojniej obdarzająca nas świeżymi warzywami. Można z nich zrobić m.in. pyszne, kolorowe i zdrowe pasty do chleba. Sprawdzą się zarówno podczas śniadania, jak i w czasie rodzinnego spotkania przy grillu czy na eleganckim przyjęciu. Poza tym są świetnym sposobem, aby przekonać najmłodszych członków rodziny do warzyw. Przedstawiamy trzy przepisy na pyszne pasty warzywne

Pasty warzywne – przepisy

Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem

Składniki:

  • cebula 1kg
  • cukier brązowy trzcinowy  100g
  • ocet balsamiczny  5 łyżek
  •  powidła śliwkowe 3 łyżki
  • rum  1 łyżka
  • filet z łososia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej  1 łyżka
  • koperek
  • Chleb Bawarski Dan Cake  1 bochenek

Wykonanie:

Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu – ok. ½ godziny. Pod koniec smażenia dodajemy rum.

Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.

Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka

Składniki:

  • kalafior świeży 250g
  • ogórek świeży  100g
  • koperek ½ pęczka
  •  twaróg chudy 100g
  • jogurt naturalny  2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • Chleb Bawarski Dan Cake   1 bochenek

Wykonanie:

Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt. Doprawiamy  do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.

Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

Składniki:

  •  cebula  2 średnie szt.
  • olej 2 łyżki
  • pieczarki świeże 200g
  • jajka   3 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez 1 łyżka
  • kolorowa świeża papryka            1 ½ szt.
  • Chleb Bawarski Dan Cake              1 bochenek

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki. Jajka gotujemy na twardo. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Karmiąca mama na wakacjach
Next post Gorączka wyprzedaży – jak mądrze kupować?