Lato to pora roku najhojniej obdarzająca nas świeżymi warzywami. Można z nich zrobić m.in. pyszne, kolorowe i zdrowe pasty do chleba. Sprawdzą się zarówno podczas śniadania, jak i w czasie rodzinnego spotkania przy grillu czy na eleganckim przyjęciu. Poza tym są świetnym sposobem, aby przekonać najmłodszych członków rodziny do warzyw. Przedstawiamy trzy przepisy na pyszne pasty warzywne
Pasty warzywne – przepisy
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Składniki:
- cebula 1kg
- cukier brązowy trzcinowy 100g
- ocet balsamiczny 5 łyżek
- powidła śliwkowe 3 łyżki
- rum 1 łyżka
- filet z łososia
- sól, pieprz do smaku
- olej 1 łyżka
- koperek
- Chleb Bawarski Dan Cake 1 bochenek
Wykonanie:
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu – ok. ½ godziny. Pod koniec smażenia dodajemy rum.
Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.
Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka
Składniki:
- kalafior świeży 250g
- ogórek świeży 100g
- koperek ½ pęczka
- twaróg chudy 100g
- jogurt naturalny 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- Chleb Bawarski Dan Cake 1 bochenek
Wykonanie:
Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.
Pasta pieczarkowa z kolorową papryką
Składniki:
- cebula 2 średnie szt.
- olej 2 łyżki
- pieczarki świeże 200g
- jajka 3 szt.
- sól, pieprz do smaku
- majonez 1 łyżka
- kolorowa świeża papryka 1 ½ szt.
- Chleb Bawarski Dan Cake 1 bochenek
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki. Jajka gotujemy na twardo. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.
Average Rating