Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Wśród warzyw prym wiodą dyniowate, na czele z patisonami, z których możemy wyczarować pożywne i oryginalne dania. Najlepszym przykładem nietuzinkowej potrawy są Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną – pokochają je miłośnicy niecodziennych smaków
Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
Składniki:
- 4 duże patisony
- 2 szklanki Jarmużu marki Eisberg
- ½ szklanki kasza gryczanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół szklanki wody
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać
z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.
Average Rating