Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej
Czas czytania:1 min

Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej

0 0

Szukasz pomysłu na oryginalne danie, które zachwyci Twoich najbliższych? Wystarczy, że do tradycyjnych pierogów ruskich przygotujesz wyszukany farsz. Sięgnij po regionalny specjał rodem z Borów Tucholskich – Kiszkę ziemniaczaną i stwórz niebanalną potrawę. Poznaj przepis na pierogi z kiszki ziemniaczanej!

Pierogi ruskie  – składniki na ciasto:

  • mąka pszenna   3 szklanki
  • letnia woda   ok. 1 szklanka
  • olej  rzepakowy 2 łyżki

Pierogi ruskie – farsz:

  • Kiszka Ziemniaczana „Gzella”     4szt.
  • twaróg półtłusty 100g

Pozostałe składniki:

  • Boczek Kmicica „Gzella”   150g
  • cebula  1 średnia szt.
  • olej  rzepakowy 3 łyżki

Pierogi ruskie – wykonanie:

Kiszkę ziemniaczaną wyjąć z osłonek, wyłożyć do miski i chwilę wyrobić ręką, tak aby była luźniejsza. Dodać pokruszony twaróg i wymieszać.

Do przesianej mąki dodać olej i powoli, mieszając wlewać letnią wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą, elastyczną masę (dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem). Porcjami cienko rozwałkować ciasto, następnie szklanką bądź kubkiem wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i ulepić pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek – od wypłynięcia ok. 3 minuty.

Boczek pokroić w słupki, cebulę w kostkę, wszystko razem podsmażyć na oleju na złoty kolor.

Ugotowane i wyłożone na talerze pierogi okrasić boczkiem z podsmażoną cebulą.

Podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub z jogurtem naturalnym.

 

Smacznego!

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Ząbkowanie – jak ulżyć dziecku
Next post Odzyskaj odporność po antybiotykoterapii